Правят голям фестивал на тортата "Гараш"

Според изследване торта "Гараш" е създадена през 90-те години на 19-и век

Правят голям фестивал на тортата "Гараш" | StandartNews.com

Второ издание на фестивала на тортата "Гараш" се провежда днес в Русе. Програмата включва забавления и кулинарни наслади, съобщи заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на града Златомира Стефанова.

Тя припомни, че според изследване торта "Гараш" е създадена през 90-те години на 19-и век от сладкаря Коста Гараш в Русе, който се позовава на рецептата за виенската торта "Сахер".

Фестивалът предлага конкурси и състезания. Ще има също кулинарни работилници и демонстрации. Началото ще бъде поставено с конкурс за най-добра торта "Гараш", създадена от любители сладкари. Участниците ще представят както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Жури от професионалисти ще избере най-вкусните торти.

Програмата включва още демонстрация на шеф Ради Стамболов, който ще зарадва присъстващите с т. нар. Гараш трюфели. Предвидени са и музикални забавления - инициативата "Русе дирижира Операта" и изпълнения на камерен състав от Държавната опера в Русе. Ще има и голяма 3D-рисунка, посветена на създадения в Русе десерт, която ще бъде разположена на площад "Свобода".

Фестивалът ще завърши вечерта с концерт на германския рапър Нана и със заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай