Пращаме в Лувъра тракийски зарове

Пращаме в Лувъра тракийски зарове | StandartNews.com

Бургас. Древни комарджийски зарове, уникални тракийски амфори и древен водопровод. Това са част от уникатите, открити в района на Созопол и Бургас, които ще бъдат изложени в Лувъра догодина. Морските градове ще изпратят общо 24 изключително ценни артефакта, съобщи шефът на местния музей Димитър Недев.

Към световноизвестния музей в центъра на Париж ще пътува и цял античен гроб от некропола в Созопол. Той ще бъде транспортиран под засилени мерки за сигурност. Заедно с него ще бъдат изложени и миниатюрни фигурки на хора и животни, с които са били погребвани първите жители на Аполония и които имат изключителна историческа стойност. Сред артефактите, предназначени за Лувъра, са още комарджийски зарчета, изработени от животински кости. Находката е интересна, защото доказва, че още в древността първите заселници край морето определено са имали афинитет към хазартните игри. Към Лувъра ще пътува и релеф на богинята Кибела, който е датиран от V-IV век преди новата ера. Другият артефакт, който ще бъде представен в кралската зала на Лувъра, е мраморна статуя на мъж без глава. Това е най-древната статуя, откривана по нашите земи, и се смята, че тя е от VтIV век преди Христа.

"Нещата, които ще бъдат изложени в Лувъра, са световни образци, които отдавна са познати на френските специалисти, но вече ще могат да бъдат показани и пред милиони посетители на Лувъра", уточни Недев. Сред най-интересните експонати, които изпраща Созопол, са две антични вази от типично тракийска керамика, но с древногръцки рисунки върху тях. Те са единствени по рода си в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай