Сряда,

Пращаме пожарникари да гасят Атон

От: Failed to load user -
2317
Пращаме пожарникари да гасят Атон
A
A
A

София. Десет пожарникари от Благоевград с два пожарни автомобила заминават за полуостров Атон, за да се включат в гасителните действия, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Основната задача ще бъде да окажат съдействие на нашите монаси за опазване на Зографския манастир. По предварителен план към 11.15 часа българските пожарникари ще бъдат чакани от гръцките си колеги на ГКПП-Промахон, предаде Фокус. Очаква се около 15,00 часа да са се включили в гасителните действия. Както агенция стандарт Нюз съобщи, голям горски пожар гори на полуострова. 

Основната задача на българските пожарникари в Атон ще бъде да се окаже съдействие на монасите за опазване на Зографския манастир.

Има двустранно споразумение с гръцката страна и не е необходима размяна на ноти. Българските и гръцките пожарникари няколко пъти са си помагали взаимно през последните няколко години. Български пожарникари са били там, гръцки са идвали у нас на учебни занятия. Главен комисар Николай Николов е уведомил премиера Бойко Борисов. Николов поддържа връзка с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. 

Техниката, която заминава за Атон, е с висока проходимост. Тя е специално оборудвана и за гасене на горски пожари. Разполага с всички резачки и съоръжения, които се използват при гасенето на този тип пожари. Тази нощ вследствие на силните ветрове пожарът отново се е разгорял и българските монаси в лицето на отец Гавраил са се обърнали към генералния консул на България в Солун с молба за съдействие. В резултат на това заминават и българските екипи, каза още главен комисар Николай Николов. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com