Пращаме още 300 военни в Кандахар

Пращаме още 300 военни в Кандахар | StandartNews.com

София. Още почти 300 български военнослужещи ще бъдат изпратени в афганистанския град Кандахар, стана ясно от съобщение на Министерство на отбраната. В периода от 2-и до 4-и юли 15-а рота ще мине през специална атестация за участие в операцията по опазване на мира и сигурността в азиатската държава. Удостоверяването на успешно завършената подготовка ще се проведе във военно формирование 48430 - Стара Загора и на Гарнизонен учебен център "Люляк".

Това е втората българска рота, която минава през подобно обучение. По време на атестацията ще бъде направена проверка на документите и екипировката, изпит по познаване на стандартните оперативни процедури, правилата за бойно поведения и функционални задължения, както и проверка на способностите на контингента съгласно задачата на мисията, уточняват от военното министерство.

Командир на ротата ще бъде капитан Светослав Годинов от състава на Втора механизирана бригада - Стара Загора. В състава й са близо 300 военнослужещи, сред които и осем жени.

Българското участие в охраната на зоната около летището в Кандахар трябва да приключи към края на 2014 година. До тогава съставът на контингента ни ще бъде намален с почти 80% в сравнение с бройката на личния състав от 2011 година. Основната задача на нашите военни, останали след тази дата, ще бъде обучение и подготовка на афганистанските сили за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай