Познахте ли го? Един от големите титани на Холивуд

Носител е и на три награди Оскар

Познахте ли го? Един от големите титани на Холивуд | StandartNews.com

Доста любопитна снимка на световноизвестно име в киното, на която няма да го поднаете.

Загадката на Sogfia24.bg е свързана с един актьор и режисьор, който е роден на 1 декември 1935 година в Ню Йорк. Той е роден като Алън Стюарт в Бронкс, но изрества израства в Бруклин.

Баща му е бижутер и келнер и се казва Мартин Конигсберг, а майка му Нети е счетоводителка в семейния магазин. Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са емигранти от Литва и Австро-Унгария. Родителите му обаче са родени в Манхатън. Познахте ли го? Това е Уди Алън. Той има една сестра - Лети, която става продуцент на много от филмите му.

Артистичният си псевдоним заема от кларнетиста Уди Херман. 87-годишният Уди Алън ще празнува рожден ден след няколко дни.

Той учи кино в Нюйоркския университет, но е изхвърлен след първата си година. Алън навлиза в шоубизнеса още като тийнейджър, като пише сценарии за редица телевизионни шоута. Това са забавни сценарии, скечове и сценарии за телевизията като същевременно публикува няколко книги с къси хумористични откъси.

През първите години на 60-те започва да се занимава със stand-up комедия като набляга на монолози, вместо на традиционни шеги и развива образ на несигурен, интелектуален и нервен, които според самия него, не притежава в истинския си живот. През 2004 г. Comedy Central поставя Алън на 4-то място в техния списък със 100-те най-добри stand-up комици, докато класация на Guardian в Англия го поставя на 3-то място.

Някои от най-известните от неговите над 50 филма са "Ани Хол“, "Манхатън“, "Хана и нейните сестри“ и "Престъпления и прегрешения“. През 2007 г. казва, че "Спомени от прахта“, "Пурпурната роза от Кайро“ и "Мач пойнт“ са най-добрите му филми. Като за номер едно определя лентата си от 2005 г. "Мач Пойнт" с участието на Скарлет Йохансон и Джонатан Рис Майерс. Статуя в цял размер на Алън се намира в любимия му испански град Овиедо. Той заснема там филма си от 2008 година "Вики, Кристина, Барселона".

Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон. Бил женен веднъж за актрисата Луиз Ласер.

Има множество награди и номинации, включително три Оскара за най-добър оригинален сценарий (за "Ани Хол“, "Хана и нейните сестри“ и "Полунощ в Париж“).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай