Пожар гори край София

Пожар гори край София  | StandartNews.com

София. Горят 500 декара борова гора край софийското село Локорско. На мястото на инцидента пристигна кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя разговаря с главен комисар Никола Николов – директор на ГД ПБЗН, който я е уверил, че е мобилизирано включването на два вертолета.

"Тежка е ситуацията в района на софийското село Локорско. Най-важното е да се запазят къщите на хората. Правим всичко възможно", каза за БГНЕС главен комисар Николай Николов.

На мястото на пожара работят осем пожарни. Осигурени са две водоноски.

В потушаването на пожара са се включили доброволци от района и допълнително ще се включат доброволци от формированието на Столична община.

В района на село Локорско гори борова гора. Сигналът е подаден в 12.40 ч. 10 специализирани противопожарни автомобила с 40 огнеборци участват в овладяването на огъня, възникнал в землището между селата Локорско, Войняговци и Челопечене. В тяхна помощ са се включили и 50 доброволци от местното население, както и Районното управление на горите. В борбата с огъня се включват и модули на българската армия и хеликоптер. Пожарът е в борова гора, частично върхов, разпрострял се е на фронт около 1,5-2 км и обхваща около 500 дка иглолистна растителност. Предприемат се мерки да не се допусне разрастването на огъня, като се прави просека в гората. Очаква се пристигането и на допълнителна техника от близките областни дирекции за пожарна безопасност, уточниха пък от МВР.

Вертолет от състава на Военновъздушните сили и два модула от военни формирования на Сухопътните войски помагат на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР за потушаването на пожара, съобщиха от Министерство на отбраната.

Двата модула са от състава на военни формирования 28 610- Горна Баня и 42600 – Мусачево.

Екипажът на вертолет Ми-17 излетя в 15:27 ч. от летище Крумово за извършване на полети за разузнаване и гасене на горския пожар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай