Повече пари за МВР само срещу реформи

Повече пари за МВР само срещу реформи | StandartNews.com

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество"

Проектът за бюджет 2016 г. от гледна точка на финансовата и фискалната устойчивост е доста подобрен спрямо предходната година, тъй като се предвижда дефицитът да намалява всяка година и през 2018 г. ще падне до половин процент от БВП. При предишната прогноза чак 2020 г. щяхме да стигнем до това ниво, т.е. така целта се постига две години предсрочно. От гледна точка на устойчивост има подобрение, въпреки че ситуацията позволява дори по-бързо намаление на дефицита и на дълга. От гледна точка на това къде отиват парите с бюджет 2016 г., знаем със сигурност, че за две неща ще има повече пари - образованието и отбраната. За отбраната конкретно са записани 80 млн. за ремонт на МИГ и още 80 млн. за военни кораби, които са свързани с охрана на морската граница и нелегални мигранти. Докато за образованието става въпрос за повишение на стандартите, повишение на заплатите особено на младите учители и финансиране на университетите според резултатите. Най-голямата част от парите от бюджет 2016 г. отиват за капиталови разходи, имаме рекордно ниво на национални средства за капиталови разходи, които не са свързани с еврофондовете. По принцип е добре да има повече инвестиции и капиталови разходи, положително е за икономическия растеж. Но проблемът е, че не знаем точно какво ще се строи с тези пари. Няма списък с проекти и не са разпределени по ведомства, тоест не се знае дали ще се строи магистрала "Хемус", или парите ще се дават на БДЖ или НЕК. В този смисъл знаем, че парите са за инвестиции, но все още не знаем къде точно ще се инвестира. Например бих казал, че е позитивно да се инвестира в магистрали, докато не би било толкова добре, ако парите се дадат за покриване на загубите на НЕК. Важно е да видим какво е разпределението, за да можем да кажем дали ще има икономически ефект.

Най-големият проблем е при актуализацията на бюджет 2015 г. Защото реално причините за нея са абсолютно същите, поради които и миналата година имаше актуализация. Тези причини са три - МВР, здравната каса и еврофондовете. За поредна година на МВР не му стигат парите, даже за най-базови неща като заплати. Тоест за поредна година МВР не е направило реформа. Здравната каса също получава още пари след актуализацията, защото не може да се вмести в бюджета си, който и без това е огромен и рекорден. Проблем има и с еврофондовете. След като години наред се бавеха много проекти, на 31 октомври изведнъж завършват всички проекти, включително наддоговорени. Вместо нормално да се плаща и да се изпълняват проектите в рамките на последните 7 години, сега изведнъж всички проекти ще бъдат завършени и виждаме - всеки ден се откриват магистрали и т.н. В управлението на еврофондовете явно има нещо сбъркано, за да има толкова много забавяния и всички да свършат работа в последния момент. Всъщност актуализацията показва, че има реформи, които не са направени. Важно е не просто да дадем повече пари на МВР, здравната каса и други ведомства, но едновременно с това да има реформи. Това изисква в МВР да се разделят полицаите от всички останали служители, нещо, което от години го говорим. Сега не са разделени и всеки служител на гише има същите привилегии като полицай, който работи на улицата и го бият. Очевидно е, че няма как това да продължава. Според мен трябва да се дадат пари на МВР само след като направи реформата. Същото е и с еврофондовете - най-после този нов закон за еврофондовете, за който говорим от 3-4 години, трябва да се приеме и проектите да се изпълняват по нов начин. Няма нито една програма, по която да се справяме в срокове, трябва изцяло да се смени моделът на управление на еврофондовете и да тръгнем в новия програмен период с по-голяма дисциплина и по-голяма яснота къде отиват парите.
Трябва да се отбележи, че благодарение на по-голямата събираемост на приходите от НАП и митниците, тази година бюджетът ще може да удържи, въпреки всичките тези проблеми, които МВР, здравната каса и еврофондовете създадоха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай