Посрещат с кръст и кокичета Серафим

Кмет иска от него нов храм в стара казарма

Посрещат с кръст и кокичета Серафим | StandartNews.com

Благоевград. Серафим стъпи за първи път като Неврокопски митрополит на земята на своята епархия в 8,30 часа в село Бараково в петък. На някогашната граница на Княжество България го чакаха десетки миряни и свещеници. Сред посрещачите бе и архимандрит Лукилиан, който е на над 90 години. Той някога е посрещнал на същото място Борис Неврокопски през 1935 г., разкри кметът на селището Жулиета Лазова.

Духовният водач на епархията влезе в храм "Успение Богородично", осветен през 1920 година. Серафим се помоли в олтара. След това придружаваният от няколко свещеници митрополит пристигна в областния център Благоевград. Пред катедралния храм "Въведение Богородично" се бяха събрали стотици миряни, деца, представители на местната и държавната власт, на образованието. Свещеници първи го поздравиха и му поднесоха кръст и цветя. Шествието влезе в църквата, която отесня от наплива на поклонници. Всички искаха да получат благословията на владиката. Най-напред му поднесе букет кметът на община Благоевград Атанас Камбитов. Всички в храма притихнаха, когато заговори митрополит Серафим. Камбитов поиска нов храм от Серафим, като предложи най-подходящото място за нова света обител - в бившата казарма, където общината предвижда да се оформи мултифункционален комплекс с голям парк.

По време на пътуването си владиката спря за среща с миряни и духовници в Симитли, Разлог и Банско, които му подаряваха кокичета.

Цял Гоце Делчев се изсипа на площада да посрещне владиката. В града е седалището на митрополията и час преди пристигането на духовния водач на християните в епархията булевардът гъмжеше от народ. На входа на града имаше огромен транспарант "Добре дошъл, Ваше Високопреосвещенство". Щом слезе от колата, Серафим бе посрещнат по стародавна българска традиция с хляб и сол. Хората започнаха да хвърлят цветя пред него, които покриха булеварда чак до площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай