Посрещаме Льоса с пет романа

Световноизвестният писател дава автографи в Софийски университет тази събота

Посрещаме Льоса с пет романа | StandartNews.com

Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийски университет тази петък от 17,30. Дългоочакваната визита съвпада с издаването на български език на пет от най-добрите книги на перуанеца, които се появиха у нас със знака на "Колибри". Очаква се в Аула 65 в Алма матер да се съберат ценители на добрата литература, които да носят томчетата за автограф.

"Пантелеон и посетителките" е определяна като една от неговите най-знакови творби и е описана от издателството като безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината. Сравняват я с историите на Ярослав Хашек за войника Швейк. В "Мечтата на келта" Льоса разказва за реалната история на легендарния деец на ирландското националноосвободително движение Роджър Кейсмънт. Льоса влиза под кожата на ирландеца, докато е в затворническа килия, очаквайки помилване или смърт.

"Кой уби Паломино Молеро?" е издържана в най-добрите традиции на детективския жанр. Екшънът започва с брутално убийство, загадъчно потулено от военната бюрокрация, което ни връща в Перу от 50-те години на XX век. Жертвата е Паломино Молеро, новобранец от военновъздушната база в Талара, намерен обесен със следи от жестоки мъчения. Романът е сочен за пример в това как трябва да се пише за власт и корупция и намесата им в човешките съдби. Неговото продължение се казва "Литума в Андите". Книгата-есе "Цивилизация на зрелището" напада остро консуматорското общество и проследява недъзите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай