Посрещаме най-дългата нощ

Различните народи тълкували слънцестоенето по свой начин

Посрещаме най-дългата нощ | StandartNews.com

Астрономическата зима настъпи днес в 10:02 ч. Днес е и най-краткият ден в годината, съпътстван от най-дългата нощ в Северното полукълбо

Хилядолетия преди нас предците ни са почитали тази най-дълга нощ като „рожденият ден на слънцето“.

Различните народи тълкували слънцестоенето по свой начин, но в повечето култури той е символ на прераждане, обхванат от митове и вярвания. Неслучайно християнската църква празнува раждането на Христос Спасителя толкова скоро след зимното слънцестоене – най-подходящият момент да се роди Надеждата.

В Япония зимното слънцестоене Тодзи е съпътствано от любопитни обичаи. Традиционно на този ден ядат тиква и взимат гореща вана с местни цитруси юзу (декоративен лимон). Японците са убедени, че тази церемония освежава тялото и духа, предпазва от болести и ободрява: "Ако се къпете с юзу, няма да боледувате цяла година."

В Индия този празник се нарича Санкранти. Той е посветен на бога на слънцето Суря. Празнуват го в средата на януари, запалвайки огньове предната вечер - символ на слънчевата топлина, затопляща земята. Индусите украсяват вратите на къщите с листа от манго, а на пометените подове рисуват с брашно. В центъра на рисунката е жълто цвете и куп кравешки тор (кравата е свещено животно сред индусите). За обяд те ядат млечна оризова каша: местните вярват, че тя допринася за смирението и възвишението на мисълта. Уличните празненства винаги са придружени от колесница, украсена с цветни гирлянди и знамена - символ на жизнения път. Мъжете я карат под акомпанимента на тромпети и барабани, заобиколени от акробати и певци.

В България Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай