Посещението в Софийската градска галерия става платено

Посещението в Софийската градска галерия става платено | StandartNews.com

София. Входът в Софийска градска художествена галерия да бъде платен предлага Столична община. До средата на юли градският парламент трябва да одобри тарифа за входните билети в няколко столични музея и галерии. 1 лев ще бъде билетът за ученици, които искат да посетят столичната градска художествена галерия, а 2 лева ще е цената на билета за възрастни.

4 лева ще струва семейно посещение. В момента посещението в софийската градска художествена галерия е безплатно. Издръжката й на година е 502 000 лева, в които са включени и 50 000 лева за откупки на произведения на изкуствата, обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. По предложение на кмета на София общинският съвет трябва да гласува и такси за посещение на новия подземен археологически музей под базиликата "Света София", където посещението за ученици е 2 лева, а за възрастни - 6 лева.

Толкова ще струва и билетът в Музея за историята на София, който трябва да заработи до края на годината. От средата на юли ще стане платено и посещението в новооткрития парк-музей "Врана", където билетите за децата и учениците ще бъде 2 лева, а за хората над 18-годишна възраст 5 лева. За всички тези нови музеи входът за деца до 6-годишна възраст, както и за пенсионери ще бъде безплатен. Годишната издръжка но новия музей за историята на София е около 670 000 лева, а за парк "Врана" - 560 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай