Посегнаха на Ботев (ОБЗОР)

Посегнаха на Ботев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Безскрупулни апаши посегнаха на Ботев. Наглеците се промъкнали в музея на великия революционер в Калофер и отмъкнали ценни реликви на неговия брат генерал Кирил Ботев.

Бандитите са взели сабя, орден "Св. Александър", настолен часовник, запалка и броеница. Вещите са били изложени във временна експозиция. Били са предоставени на музея от единствения наследник на фамилията Боян Ботев, който е правнук на ген. Кирил Ботев. Предметите са били безценни, тъй като са сред малкото запазени до наши дни вещи на семейството. И друг път са гостували на музея в Калофер, като досега не е имало проблеми и още по-малко опити за посегателство върху тях. Сбирката е трябвало да бъде прибрана преди дни, но този път уредниците помолили притежателя й да я остави още малко, поради големия интерес към нея.

Кражбата се разследва от полицията в Калофер. Според първоначалната информация, бандитът или бандитите влезли в сградата между 18,30 часа във вторник до 10 часа на следващия ден, когато хранилището е затворено. Крадците са разбили един от прозорците в сградата, която е в един двор с къщата-музей на поета. Вътре няма жива охрана. СОТ-ът се е задействал, но пристигналият гард решил, че е фалшива тревога. Изчакал в двора алармата да спре да пищи и си тръгнал. През това време очевидно бандитите са тарашили музея. Хората в града са категорични, че колекционер им е възложил мисията да приберат вещите на ген. Ботев. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай