Попова помага на училища в чужбина

Попова помага на училища в чужбина | StandartNews.com

Дистанционно обучение по български, история и география искат сънародниците ни

Регламентираното изучаване на български език от децата на сънародниците ни зад граница обсъди вчера вицепрезидентът Маргарита Попова с Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В нея членуват 204 български училища от цял свят. Организацията работи по стандартизирането на обучението по български език в просветните организации извън България, както и за изравняването на този предмет със статута на другите изучавани в Европейския съюз езици.

Маргарита Попова обеща на асоциацията помощ за признаването на българския език като матуритетен в чужбина и за дистанционно обучение по български език, история и география.

"Когато всички български институции са обединени и единни в набелязаните цели, тогава ще успеем да развием в чужбина една модерна и устойчива образователна политика", заяви вицепрезидентът.

Промени в проектозакона за предучилищното и училищното образование, с които училищата в чужбина да получат статут на образователни институции, поиска председателят на Асоциацията Боян Кулов. Децата на българите в чужбина имат конституционно право и задължение да изучават български, език, заяви той. Кулов изрази надежда в най-скоро време да бъде създаден институт по български език и култура в чужбина, който да определя и упражнява контрол върху учебните стандарти, адаптирани програми за усвояване на българския език в чужда езикова среда, оценяването и издаването на дипломи. В отговор представителят на Министерството на образованието и науката Наталия Михалевска подчерта, че се работи активно по изготвянето на съдържателно адаптирани програми.

Боянка Иванова, директор на българското неделно училище в Чикаго "Джон Атанасов", бе категорична, че признаването на българския език като официално вписан в документите за завършена образователна степен в САЩ трябва да бъде стратегически приоритет на държавата ни. "Придобиването на официален статут на българския език зад граница без съмнение ще допринесе за поддържането на националната идентичност, език и дух на българите по света", посочи Иванова.

Българските депутати от Комисията по култура и образование на Европейския парламент Светослав Малинов, Ангел Джамбазки, Илхан Кючюк и Георги Пирински бяха единодушни, че езикът ни трябва да бъде признат като матуритетен. "Един от потенциалните ни ходове е оформянето на коалиция от държави със сходни виждания, които след съответната организация заедно да опитаме да прокараме едно такова решение", обясни Светослав Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай