Поп върна чанта с 4000 лв.

Стопанката й остави дарение на храма на Ванга, забравила я до пейка

Поп върна чанта с 4000 лв. | StandartNews.com

Петрич. Отец Живко Димитров, който служи в храма на Ванга в Рупите, намери и върна дамска чанта с 4 хил. лв. Тя била забравена на пейка до паметника на пророчицата в градинката на манастирския комплекс.

"В петък след литургията излязох навън. Беше около 11 часа. Забелязах чантата, но реших, че стопанинът й е някъде наблизо. Обаче никой не се появи. Стоях до пейката поне половин час, за да не я открадне някой. Накрая я взех и я прибрах в църквата. Извиках служителите, които да са свидетели на отварянето", разказа отец Живко. Той искал да намери вътре някакви документи, за да разбере кой е собственикът. Бръкнал в едната преграда и напипал дебели пачки с пари. На две места имало банкноти в левове, а на трето - евро. По негови сметки били общо над 4000 лева. Намерили и мобилен телефон. Тъкмо се чудели как да издирят собственика и една притеснена жена влетяла с тичане в храма. "Оказа се, че тя е забравила чантата. Били в Рупите с мъжа й, после заминали за Петрич, където установили липсата. Повече бе загрижена за важните документи вътре, не толкова за парите", разказа свещеникът. Дамата благодарила на отците за доблестната постъпка и преди да си тръгне за София, оставила дарение в църковната каса.


На 14 октомври в комплекса ще посрещнат хиляди миряни от страната и чужбина за храмовия празник на църквата "Света Петка". Денят ще започне с тържествена литургия от 11 часа. Час по-късно ще е официалното представяне на новата книга за пророчицата "Ванга - земна и неземна". Това е сборник с автентични спомени на 52-ма приятели и кръщелници на ясновидката. Напливът на посетители ще започне още в събота и неделя. Някои ще пренощуват в бунгалата, които са наблизо, други ще отседнат при свои близки в региона, а трети ще са на хотел. По традиция на Рупите пристигат хора от цяла България, които искат да се помолят и да запалят свещ в храма на Ванга и на нейния гроб. "Интересът към това свято място става все по-голям. А на Петковден поклонниците са хиляди", твърди управителят на комплекса Серафим Иванов. В 15 часа ще започне раздаването на курбан за здраве на всички миряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай