Сряда,

Помогнаха на защитен вид сова

От: Мартина Суботинова -
701
Помогнаха на защитен вид сова
A
A
A

След сигнал помогнаха на защитен вид сова в беда край Сливен, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Совата е намерена от мъж, който сигнализирал в дирекцията на природен парк „Сините камъни“. При пристигането на място експертите установили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Тя е пострадала след като се блъснала в прозорец. За щастие, няма външни наранявания, а след като оказали помощ, общото й състояние е подобрено. Служителите на парковата дирекция я изпратили в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е средно голяма нощна граблива птица. Оперението ѝ е много фино, предимно в пастелни цветове, с бяло було. Ловува нощем, след като напълно се стъмни.

Защитен вид, включен в Червената книга на Република България. Гнезди предимно в Югоизточна България, в хралупи на дървета, често и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, но при неблагоприятни условия отглежда само 1-2 малки. Забулената сова се храни предимно с дребни гризачи затова е изключително полезна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува голям брой мишки.

„Това не е първият получен сигнал за намерени диви животни в ДПП „Сините камъни““, коментират специалистите от парковата дирекция. „Често граждани позвъняват за намерени костенурки, защитени видове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели“.

Експертите обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ екземпляр. В настоящия период малките на птиците се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички