По-малко вожд, повече индианец в МВР

По-малко вожд, повече индианец в МВР | StandartNews.com

48-годишният Георги Костов е новият главен секретар на МВР. За първи път зад гърба му в кабинета му няма да е светинята за българите Васил Левски. Костов е избрал портрета, от който да се вдъхновява, да е на Капитан Петко Войвода. "Прадядо ми е бил войвода от близкото до родното село на Капитан Петко Доганхисар село Софлу", казва с гордост Костов. Близо половин година Костов бе помощник главен секретар на предишния шеф на професионалното ръководство в МВР Светлозар Лазаров и по думите "за добро или лошо познава полицаите в София до шеф на група". Костов разказа вчера пред медии какви са приоритетите му и целите му като главен секретар.

След влизането на новия Закон за МВР предизвикателства колкото искаш.

Новата ГД "Национална полиция", която обедини дирекциите "Криминална" и "Охранителна", ще има далеч по-амбициозни задачи с редуцирана три пъти структура. Това на обикновен език означава - по-малко вожд, повече индианец. Националната полиция ще запази контролно-методическите си, организационни и глобални функции. Всичко останало като състав ще се влее в състава на областните дирекции и РПУ-тата, за да работят по текущата динамика на престъпността. Хората пък ще усетят по-добро полицейско присъствие. Хората ще има личен избор къде да отидат да работят. Но всичко ще мине през конкурси, за да бъдат избрани най-добрите.

Да се спрат ударите по бюджета

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" носи собствен дух и за работа там винаги е имало интерес. Независимо колко души от ДАНС ще се върнат в ГДБОП, ние имаме ресурс от подготвени служители и можем да запълним местата.

Приоритетната престъпност, която ще разследваме, акцентът е борбата срещу престъпленията, които нанасят вреди на бюджета - контрабандата, финансово-кредитната система, ДДС измамите.

Ще има отдел за противодействие на корупцията, включително и по високите етажи на властта, включително и в съдебната. Независимо, че този сектор се дублира с ДАНС, истината е в разнообразието. Ще има антитерористичен сектор, във връзка със засиления имиграционен натиск.

Грешките и поуките от Лясковец

Има две проверки на дирекция "Инспекторат" в МВР по случая със смъртта на баретата Емил Шарков в Лясковец. Те са изпратени в прокуратурата, която е и независим надзор. Нямаме информация да е започнало досъдебно производство срещу някого. Моята гледна точка е тази на експертите, които са извършили проверката по случая. Очевидно грешки има, но това, което съм чул като коментари, не мисля, че някъде става въпрос за недобронамереност. Не мога да си позволя да сменям когото и да е, в случая шефа на Специализирания отряд за борба с тероризма, без да имам на бюрото си негативна атестационна оценка.

Варна е гангстерският рай

Най-зле е положението с престъпността във Варна. Там очевидно има някаква благоприятна криминогенна обстановка. Но статистиката никога не лъже, те са на последно място по резултати. Очевидно има проблем. Обективните ги знам - море, курорт, гастролиращ контингент, който не може да бъде открит. Но защо Бургас е толкова по-напред? Но има и по-консервативни населени места, в които, ако извършиш престъпление, няма да можеш да се ожениш в околията. Истината е, че навсякъде има нужда от оптимизация. Например обмисляме да съкратим броя на дежурните, защото няма логика двама души в дежурната част да са шефове на четирима полицаи на улицата. Но винаги има текучество на ръководния ешелон.

Битовата престъпност е спаднала с 10 на сто, но за това има и обективни фактори - обезлюдяване на дадени места, концентрация на други места като столицата. Така, че това не трябва да ни успокоява. Ако успееш да накараш един полицай да не е аморфен, да работи, накрая няма начин да няма позитив за системата. Проблемът не е дали някой работи или не. Защото ето имам 2 телефона и чакам някой да се обади, аз съм пределно мобилизиран, искам да свърша работа, да разкрия престъпление, но никой не звъни. Аз не лежа на леглото и не бездействам, работя, но ефектът е нулев. Затова трябва да знаем как да използваме хората и да защитят заплатите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай