Получаваме свидетелство за съдимост в чужбина до час по интернет

Получаваме свидетелство за съдимост в чужбина до час по интернет  | StandartNews.com

Министерството на правосъдието предложи българските граждани в чужбина да могат да получават до час своето свидетелство за съдимост по интернет чрез консулските служби по света.

Промяната предвижда заявлението за издаване на свидетелство наред с приложите към него документи да бъдат сканирани от длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост /ЦБС/ в Министерство на правосъдието. От ЦБС пък ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартия и ще се заверява от оправомощен служител.

Към момента една такава процедура трае повече от седмица, а тази промяната ще спести ценно време и ще намали разходите за консумативи, хартия и куриер при доставката.

Електронна справка за съдимост ще могат да си правят и оправомощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай