Вторник,

Половината безработни са неграмотни

От: Failed to load user -
3220
Половината безработни са неграмотни
A
A
A

Велико Търново. "Половината от безработните хора у нас са неграмотни". Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във Велико Търново.  Според него  това е процес, който е протичал в продължение на 20 години и проблемът ще бъда решен с обхващането на децата в училище и задължителното предучилищно обучение.  

Акцентирайки върху темата за толерантността, Младенов представи изключително важен проект на социалното министерство, свързан със социалното включване на деца до 7 години. Целта е всички подрастващи да имат равен шанс за първи клас. По проекта ще бъдат изградени 70 социални общностни центрове, като 45 от тях вече са готови и ще отворят врати в края на пролетта. Около 104 000 деца в риск и семействата им ще могат да получават подкрепа в тези центрове. В тях ще се открият и нови работни места за психолози, педагози, медицински лица и терапевти. 

Пред младите гербери министър Младенов припомни че от началото на 2014 година българите ще могат  да работят навсякъде в ЕС, тъй като тогава отпадат ограниченията. "Успяхме да премахнем ограниченията в много държави, но все още има 8-9 държави, прилагащи такъв ограничителен режим", обясни Тотю Младенов.

"Над 800 000 българи са се възползвали от средства по Европейския социален фонд от началото на програмния период", стана ясно по време на лекцията на министър Младенов пред младежите-активисти от ГЕРБ в старопрестолния град. Той уточни, че вече са договорени 82% от средствата и са разплатени са над 730 млн. лева.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com