Половината българи искат втори лифт над Банско

Половината българи искат втори лифт над Банско | StandartNews.com

74% от българите, които живеят в градовете, твърдят, че ходят на планина, сочи проучване на "Екзакта". 54% определят заниманията си като "познавателен туризъм", а 44% практикуват пешеходен туризъм. Една трета от онези, които ходят по планините, посочват, че берат билки, горски плодове и гъби, а 14% се отдават на ски спорт. 8% търсят екстремни приключения - каране на колело, парапланер, сноуборд, пещернячество, алпинизъм и др.

45% от посещаващите планините жители на градовете от страната са на мнение, че на Банско е нужен втори кабинков лифт, а 28% са на обратното мнение. 27% нямат мнение по въпроса, въпреки немалкото медийни коментари от последните седмици. Най-силна подкрепа на идеята регистрираме сред населението в Северен централен и в Югозападен район на България. Най-много противници на втори кабинков лифт има сред столичаните, а най-малко - сред живеещите в малките градове на страната. Близо 80% от българите, живеещи в градовете, които карат ски, са на мнение, че втори кабинков лифт е нужен в Банско.

Оценките за необходимост от изграждане на ски писти и ски съоръжения са значително по-често срещани в сравнение с преценките за нужда от изграждане на нови сгради за пребиваване в планината (хижи, станции, хотели). Малко желани в планините са и нови частни сгради и вили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай