Полицейски флашмоб спря колите пред ОД МВР – Благоевград

Полицейски флашмоб спря колите пред ОД МВР – Благоевград | StandartNews.com

Протестиращите полицаи в Благоевград измъдриха как да спрат движението пред сградата на ОД МВР в четвъртък и в същото време да не нарушат закона. Те организираха своеобразен флашмоб и блокираха за един час – от 12,00 до 13,00 часа, улица „Владо Черноземски" в града. Избраха този начин на протест, за да избегнат нарушаването на закона. 60 минути над 150 полицаи пресичаха пешеходната пътека, за да предизвикат задръствания. На десетина минути те пропускаха колоните от коли, за да не настройват хората срещу себе си. За подкрепа на полицаите дойдоха студенти от ЮЗУ, пенсионери, обикновени хора, както и децата на някои униформени. Полицаите твърдят, че са обидени от политиците, които ги смятат едва ли не за алчни, че си искали заплатите. И уточниха, че вече три години парното в сградата не работи и те стоят на студено през зимата, а дограмата на сградата не била сменяна от построяването преди повече от 50 години. Столовете си носят от дома, както и компютрите. Дрехи също си купували сами.

„Каква мотивация от тях очаква обществото като те сами си купуват консумативите, за да работят. Има натиск върху тях от бизнесмени, които искат да се уволняват момчетата, които им пречат на бизнеса ,,защото са ги спипали в далавери. Има плащане да се пенсионира даден служител, защото не е удобен на някого. Къде спи отдел „Вътрешна сигурност"?", попита Георги Марков., бивш полицай в Благоевград. Той призна, че колегите му не смеят да говорят, но протестите ще стават още по-мащабни. По думите му бюджетът на МВР би бил достатъчен, ако се разходва по предназначение, а не парите да отиват за покриване разходите на раздутата администрация.

„Колко години момчетата нямат нови униформи? В същото време се назначават хора срещу заплащане. Имало е опити дори да се назначават на работа хора с психични проблеми", призна бившият полицай.

Той бе категоричен, че не може социолог да управлява Министерството на вътрешните работи.

Протестът на полицаите днес бе подкрепен и от лидера на КНСБ в Пиринско Емануил Манолов, който призна, че заедно обсъждат следващите протестни действия на служителите на МВР, както и участието им в общонационалния протест в неделя в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай