Полицай със златно сърце помага на деца

Полицай със златно сърце помага на деца | StandartNews.com

Шефът на служба КОС в СДВР Венцислав Рангелов даде домакинство на ЦСКА заради момче с отрязан крак

Мирослав Илич и Шабан Шаулич пълнят зала "Армеец" за питомците от дома в Доганово

Шефът на служба "Контрол над общоопасните средства" по презумпция би трябвало да е типичен полицейски чиновник. Сухар, който по цял ден рови в бумагите, за да открие защо не трябва да даде оръжие на поредния помислил се за величие бизнесмен. 56-годишният Венцислав Рангелов е коренно противоположен тип - в него постоянно искри огъня да стори добрина, да създаде нещо ново, да провокира усмивка. Оставам потресен, когато разбирам, че на концерта в чест на децата на служителите от МВР в четвъртък, той е човекът, който осигурява храната за коктейла. "Ех, щом храна за 200 души остава, за какво сме", въздиша той. "Това е най-хубавия концерт от години", казват на излизане полицаи с децата си. Но във времето на протести и орязване на социалните придобивки, на никой не му е до хапки, лакомства и сокове. Но облагородената му военна осанка никак не прилича на културномасовик.

Всъщност добрите идеи не е нужно да ги търсиш като игла в купа сено. За последно преди 2 седмици бил в командировка, за да контролира използването на оръжие по време на ловните излети. Слушал радио и чува потресаващата история на Андрей Димитров. Българче, който отива да играе в Италия футбол. Момчето влиза в единоборство и къса артерии на бедрото. Следват 6 неуспешни операции в България, а накрая единственият изход е кракът да бъде ампутиран. 33-годишният мъж не губи надежда, събира 10 000 за протеза, с която обаче се оказва, че не може да ходи. Сега са нужни най-малко 70 000 лв. за модулна протеза. За Рангелов не е нужно повече, за да измисли поредната благотворителна идея. Ченгето, което е и мениджър на футболния отбор на "Сливнишки герой", веднага сглобява пъзела. ЦСКА, който играе във В група, трябва да гостува в Сливница. Рангелов веднага се обажда и предлага на ЦСКА да приеме мача на родния си "Българска армия". Събират се към 4000 души, "Сливнишки герой" играе достойно, но губи с 0:2, като вторият гол влиза едва в 87-мата минута. "Още не знаем колко са парите, защото имаше билети по 5, 8 и 12 лв, във ВИП ложата е по 70 лв.", казва Рангелов. И допълва: "По-важното е, че веднага ми се обади зам.-шефът на параолимпийците, който ми каза каква протеза е нужна и откъде да бъде намерена.

За такива моменти живея - да видя съпричастност в очите на стотици хора, да видя как отрочето ми играе като равен с равен с ЦСКА".

Макар безпаричието да е ударило и мъжкия отбор, Рангелов и приятели успяват да изградят приличен футболен терен и база. Помещенията около стадиона са подарък за 470 000 лв. от известна строителна фирма на Наско Апостолов. В момента в детската школа в Сливница има с между 130 и 150 деца, като в младшата и старшата възраст децата от града са зонални шампиони. Мъжете дори достигат до професионалния футбол и играят в "Б" група.

Венцислав Рангелов е в основата на идеята да се подпомогне изграждането на паметник на загиналите наши туристи в Охридското езеро през 2009 г. Заедно с местен бизнесмен организират мач с ФК Охрид, а това стопява антибългарските ледовете в Охрид. "Сливнишки герой" бие лидера във втора македонска група по почина "Бий, за да те уважават".
На 17 ноември Венцислав Рангелов ще е в Харманли, където ще събира пари за 17-те деца в местния дом за деца с увреждания. Другият дом, в който децата са благодарни на Рангелов, е в ело Доганово. Венцислав Рангелов ще доведе сръбските легенди Шабан Шаулич и Мирослав Илич в зала "Армеец" на 19 март 2016 г., за да събере пари за изграждането на парна инсталация в дома и на детска спортна площадка. "Парните котли ще осигури друг мой приятел - Юли Армянов", казва Рангелов.

Понякога сладостта от добрите дела върви заедно с горчилката, защото в живота нищо не е само бяло. През май 2009 г. Рангелов празнува 50-годишнината си в НДК. Пада се точно, когато страната е в траур заради загиналите хора в автобуса на Бакаджика край Ямбол. Полицаят така и го анонсира - като благотворително събитие за събиране на пари за децата на загиналите полицаи. Става скандал, заради който зам.-министърът на МВР Румен Андреев си отива.

"Тогава събрахме 20 000 лв., депутатът Димитър Абаджиев извади 2 банкноти по 20 лв. Музиката при нас нямаше, идваше от горния етаж, където 80-годишен юбилей празнуваше архитектът на сградата на Външно министерство Симеонов. 20-те бона са повече от 7600 лв., които събират на прехваления Виенския бал във Военния клуб, нали?", казва с горчивина повече от 6 години след събитията полицаят с голямо сърце. За другите дарения, които е правил за децата на полицейските чеда, не отваря и дума. Макар нееднократно да е събирал и давал. "Аз до 1973 г., до 14-тата си година живеех по пансиони. Родителите ми бяха разведени, майка ми беше учителка и където не смогваше, държавата го покриваше. Бях в дома "Роза Димитрова" в Банкя. Така са ме учили - "Като те ударят по едната буза, подай и другата". Така е по християнските канони", казва Венцислав Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай