Полицаите пак готвят протести

Полицаите пак готвят протести | StandartNews.com

Полицейските и пожарникарските синдикати заплашиха с нови протести между първо и второ четене на измененията в Закона за МВР. Това стана след днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Те не получиха уверение от ръководството на министерството, че исканията им ще бъдат изпълнени. Законопроектът предвижда служителите, които нямат полицейски функции, да бъдат преназначени като чиновници по Закона за държавния служител или на обикновен трудов договор.

"Настояваме при това преструктуриране на хората да бъдат прекратени досегашните служебни правоотношения и да им бъдат изплатени всички дължими обезщетения", заяви Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите на зам.-министъра на МВР Цвятко Георгиев, това няма как да стане, след като се предвижда тези служители да бъдат преназначени без конкурс.

Синдикатите са категорично против и орязването на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Те не приемат и намаляването от 20 на 12 заплати на обезщетенията при напускане на системата за новоназначените от догодина служители. Аргументите, с които ръководството на МВР предлага да се съкрати платеният годишен отпуск, са, че той не се използва докрай от полицаите. Над 6 млн. лв. са платени през м.г. за неизползван отпуск в системата на МВР, а в същото време се полага извънреден труд, който също се заплаща, обясни зам.-министър Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай