Полицаи под наем за 15 лева

Източвали МВР чрез охранителна фирма с 10-годишен договор

Полицаи под наем за 15 лева | StandartNews.com

София. Полицията е сключвала договори с частни охранителни фирми. Заплащането било скромно, а остатъкът от сумата трябвало да се допълва от бюджета на вътрешното ведомство. Така повече от пет години СДВР са изпълнявали по сигнал заявки на частните охранители. Справка показа, че управителят на фирмата е бил служител на НСБОП, близък до управлението на ГЕРБ.

15 лева за полицай под наем. Толкова е плащала частната фирма "Стронг-Ес", за да използва услугите на столичните униформени служители. Това разкрили служители от ведомството, които по заръка на министър Цветлин Йовчев проверили сключените договори между министерството и частни компании.

Договорът, с който ведомството е било източвано няколко години подред, е бил сключен между фирма "Стронг-Ес" ООД и СДВР през 2008 г. за следващите 10 години. Управител на фирмата е Владимир Цолов, а шеф на столичната дирекция по това време е Николай Янев. От документа става ясно, че столичната дирекция на вътрешните работи е работила като подизпълнител на частната охранителна фирма, разказа вътрешният министър Цветлин Йовчев. По силата на договора патрулите на СДВР е трябвало да реагират на сигналите на частната компания. "За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лева, а поддръжката на един патрул - четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.", обясни Йовчев и допълни: "Яростната съпротива срещу закриването на полицейския СОД ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори". МВР шефът обаче отказа да коментира кой е подписал договора с мотива, че "може някой да му е наредил да го сключи".

Документът, разписан на 18 септември 2008 г., е за охрана на обекти за период от 10 години, с опция за автоматично подновяване за още толкова врем. Въпреки това, след като далаверата била разкрита, по разпореждане на Йовчев контрактът бил прекратен предсрочно.

Според униформени охранителната фирма, ползвана за подизпълнител - "Стронг ЕС", била собственост на хора, близки до бившия премиер Бойко Борисов и екс вътрешния министър Цветан Цветанов. Компанията стояла на изхода и входа на МВР, като по този начин източвала вътрешното ведомство. Тя сключвала договори с гражданите и използвала целия ресурс на полицията, като плащала ниски суми за патрулите.

Самата фирма е създадена през 2002 г. Неин управител е Владимир Цолов, който назад във времето е бил служител в отдел "Наркотици" на НСБОП, където е работил заедно със Станимир Флоров. Техен началник пък по това време бил Сергей Дамянов, който сега е член на Държавната комисия за сигурност на информацията. За него се говори, че е бил водещ офицер на братя Галеви.

За Дамянов се знае, че е бил близък до Бойко Борисов и Цветан Цветанов. В периода преди идването на ГЕРБ на власт Дамянов бил изпратен като офицер за връзка в Македония. След като партията на Борисов идва на власт през лятото на 2009 г., Дамянов става шеф на Инспектората на МВР.

Владимир Цолов е принуден да напусне НСБОП през 2002 г., когато са засечени негови срещи с Константин Димитров-Самоковеца. Бивши висши служители на антимафиотската служба заявиха вчера, че Цолов напуска НСБОП по искане на тогавашния главен секретар Бойко Борисов. Едва по-късно станало ясно, че срещите му са за събиране на информация за наркотрафика и са били законни - предварително били одобрени от началниците му.
Според висши служители на СДВР обаче договорът с частната фирма "стронг-Ес" не е незаконен. "И досега в наредбите няма забрана за сключването на подобни контракти. Друг е проблемът за целесъобразността му - никой не сключва договори за по 10 години, защото не може да предположи какъв ще е рискът, който поема дирекцията за толкова много години напред", заявиха пред "Стандарт" от СДВР.

Някак са ми пробутали този договор за подпис

Николай Янев, бивш директор на СДВР

- Г-н Янев, вътрешният министър Цветлин Йовчев разказва за скандален договор, подписан от вас като директор на СДВР през септември 2008 г. Говори ли ви името "Стронг-Ес" нещо?

- Не съм запознат, от вас научавам.

- Става въпрос за охранителна фирма, на която сте дали възможност за 10 години да използва като подизпълнител СДВР - обаждат се в дежурната и патрулите трябва да реагират на сигнала?
- Нищо не се сещам преди 5 години, толкова много договори са минали през мен. Със сигурност е бил съгласуван от юрисконсулти.

- Имало ли е и други подобни договори при вас?

- Не, не се сещам и за тази фирма не мога да се сетя.

- Йовчев не назовава директно името ви, като коментира, че най-вероятно сте били натиснат отгоре да подпишете. Кой ви е натискал?

- По мое време нито някой ме е натискал, нито някога сме изпълнявали никакви поръчки. За това давам гаранция. Нямам никаква представа и идея какви са били мотивите.

- Сега бихте ли подписал такъв договор?

- Толкова много договори са минали, вероятно са използвали някакъв момент да ми го пробутат за подпис. Не казвам, че нямам някаква вина, но знаете, че се използват някакви моменти. По 5-6 часа подписвах документи. Но не ми изглежда нормално да се подпише такъв договор. По принцип не би трябвало частна фирма да наеме държавна структура.

Прехвърлят обекти към частници срещу 200 лв.

Нова далавера са заформили служители на отдел "Сигнално-охранителна дейност" (СОД) в СДВР. Те прибирали бонус от по 200 лв., за да насочат услужливо собствениците на охраняеми обекти да сключат договори към предварително определени фирми. Това заявиха за "Стандарт" източници от охранителния бизнес.
Държавният СОД се закрива от 1 януари 2014 г., а досегашните охранявани 8000 обекта трябва да преминат към частни охранителни фирми.

Затова служителите на СОД съветвали досегашните си подопечни да сключат договори с едно от най-големите дружества в бранша.

Дамянов бил шеф на Цолов и Флоров

Настоящият член на ДКСИ Сергей Дамянов е бил началник на Владимир Цолов (управител на фирма "Стронг ЕС") и на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. С решение на Министерския съвет от ноември 2012 година Дамянов е определен за член на Държавната комисия по сигурността на информацията. Преди това от 1971 е бил оперативен работник по криминална линия, началник сектор направление "Наркотици" в ГДБОП, началник направление "Наркотици" в ГДБОП, задграничен представител на Министерството на вътрешните работи в столицата на Македония - Скопие, и директор на "Инспектората" в МВР.

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров напусна системата в края на май тази година. Срещу него бе образувано досъдебно производство за подкуп в особено големи размери.

Нищят 100 договора в страната

Повече от 100 договора за предоставяне на услуги от различни полицейски структури се проверяват в момента в страната, научи "Стандарт". Само в столичната дирекция има над 9000 подобни контракта. След като вицепремиерът Цветлин Йовчев се закани още с встъпването си в длъжност, че ще закрие СОД към МВР, стана ясно, че голяма част от служителите ще бъдат преназначени към Охранителна полиция. Около 60 от тях обаче, които нямат полицейски функции, ще останат на улицата от Нова година.

Междувременно справка в отчетите на СОД сочи, че за първите шест месеца на тази година приходите в сектора са по-малки от направените разходи. Планираните разходи за 2012 година са били в размер на 26 милиона лева. Отчетените приходи от сключени договори за охрана на обекти със сигнално-охранителна техника за същия период обаче са 24 885 179 лева. Внесеният ДДС е в размер на 3 823 504 лева. Неизпълнението на планираните приходи пък е 1 114 821 лева.

Разходите на СОД за цялата минала година са в размер 23 289 471 лева.
Приходите на СОД от продажби на услуги, стоки и продукция (приходи от сключени договори за охрана на обекти със сигнално-охранителна техника) за периода от 1 януари до 30 юни 2013 година са в размер на 12 416 362 лева. Внесеният ДДС е в размер на 1 946 786 лева. Отчетените касови разходи за същия период са в размер на 13 444 766 лева. Т.е. за първото полугодие на 2013 година разходите на СОД надхвърлят приходите с повече от 1 милион лева.

СОД спират да пазят апартаменти и магазини след Нова година

От първи януари 2014 година пък СОД спират да охраняват домовете и офисите на частни лица. "Стандарт" научи, че вече се прекратява сключването на нови договори за охрана със сигнално-охранителна техника с клиентите на охранителната структура на МВР. Тече и процедура по изпращане на писмени предизвестия до контрагентите по настоящите договори за прекратяването им, считано от 1 януари 2014 г.

От МВР са уведомили хората, че тези, които не са платили таксите си към СОД по сключените договори, трябва да го направят до края на декември.

От следващата година полицаите от СОД ще охраняват само обекти на МВР и няма да изпълняват търговска дейност както досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай