Подаряват разговори на разделени бежанци

БЧК обикаля центрове с телефон, за да чуват бегълците близките си

Подаряват разговори на разделени бежанци | StandartNews.com

София. Безплатен разговор до близките си в чужбина получават отскоро бежанците у нас, научи "Стандарт". Възможността им предоставя Българският Червен кръст от месец и половина.

Досега от двата мобилни апарата, които доброволците носят в лагерите, са се възползвали над 60 души, а ефектът е огромен. По-добре да имаме телефон, отколкото хляб, ни казват хората, коментира Светослава Русев, който отговаря за проекта в БЧК. Обикновено бежанците говорят с майките си или половинките си, като това е първият им контакт от 2-3 месеца насам. Разговорите продължават 2-3 минути, за да има възможност от тях да се възползват повече хора. Най-често обажданията са до Сирия, Турция, Германия, но има дори и до Гана.

Телефоните се дават на най-нуждаещите се във всички лагери в страната. Обикновено това са самотни родители с деца, на които половинките са останали в друга страна, или пък на деца, чиито родители са другаде. Имахме един мъж от Гана, който оставил бременна жена си и само плачеше, след като я чу и разбра, че има момиченце, се зарадва много, казва Светослав Русев. 17-годишно момче от лагера в Елхово пък се озовало съвсем само тук и след два месеца изпаднало в депресия. Когато чу родителите си, се оправи, добавя той. Бежанците получават достъп до телефоните, когато доброволците от БЧК отиват да има дадат дрехи или топла супа. Разговорите се финансират от международния комитет на Червения кръст. Засега са отпуснати 1000 евро, но тази година се очаква да се дадат още пари, защото проектът се оказал сполучлив. Дойдоха да ни оценят колеги от Хърватска и да ползват опита ни, ако се наложи, в други страни, споделя Светослав Русев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай