Починалият затворник в Дупница имал ХОББ

Починалият затворник в Дупница имал ХОББ | StandartNews.com

София. Причината за смъртта на затворника от Бобов дол, който почина в болница в Дупница, е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), разясниха от пресцентъра на министерството на правосъдието. В празничните дни още двама лишени от свобода са получили медицинска помощ, единият е изписан с ниско кръвно след падане в тоалетна, а другият е настанен за лечение със счупен таз след сбиване с друг затворник. 

На 25.12.2014 г. в 17.00 ч. лишеният от свобода Дурой Томита е паднал в тоалетна на спално помещение в затвора –гр.Бобов дол. Извикана е Спешна медицинска помощ, като по препоръка на медицинските лица е конвоиран до МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Дупница. Настанен е във вътрешното отделение с охрана от надзиратели. На лишения от свобода е поставена диагноза хипотония – ниско кръвно налягане. На 28.12.2014 г. е изписан и върнат в корпуса на затвора-гр. Бобов дол.
Лишеният от свобода Дурой Томита, гражданин на Румъния, е постъпил в затвора – гр. Бобов дол през юни 2014 г. за изтърпяване на наказание в размер на 10 години лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.242, ал.2 от НК.

На 01.01.2015 г. в 11.00 ч. в затвора-гр.Бобов дол на постовия надзирател е съобщено, че лишени от свобода – Георги Николов и Иван Михайлов – са се сбили. Извикана е бърза помощ, като лекарите са преценили, че осъденият Николов трябва да бъде изведен за преглед до външно болнично заведение. Лишеният от свобода е конвоиран до МБАЛ „Св.Иван Рилски" в Дупница, където е установено, че има фрактура на тазобедрена става и е настанен за лечение.
На ръководството на затвора – гр.Бобов дол е разпоредено да се извърши проверка по случая, с цел търсене на дисциплинарна отговорност на лишените от свобода, предизвикали сбиването. Уведомен е наблюдаващият прокурор.

На 04.01.2015 г. в 19.55 ч. в МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Дупница е починал лишеният от свобода Сафет Рушудов. Същия ден в 14.00 ч. лишеният от свобода е съобщил, че му е зле. По преценка да медицинските лица е конвоиран и настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Дупница с диагноза хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Обособен е временен пост на мястото на произшествието, извикана е дежурна оперативна група от РУ-Дупница, която е извършила оглед на мястото. Тялото е транспортирано за аутопсия, данни за насилствена смърт не са констатирани. Вероятната причина за смъртта е остра дихателна недостатъчност. Уведомени са наблюдаващият прокурор и близките на починалия. Сафет Рушудов е постъпил в затвора в Бобов дол през септември 2005 г. за изтърпяване на наказание в размер на 15 години лишаване от свобода за извършено престъпление по чл.115 от НК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай