Почина Йордан Соколов

Почина Йордан Соколов | StandartNews.com

Почина българският политик, юрист и общественик Йордан Соколов. Той си отиде от този свят на 83-годишна възраст. 

Парламентът почете с минута мълчание кончината на бившия председател на Народното събрание и вътрешен министър. „Своето ярко присъствие Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни. Ще го запомним като един от зрелите и отговорни политици на българския преход. Като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал. Приносът му за демократичния напредък и европейският път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", каза Цецка Цачева от трибуната на НС.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Неговият баща- Георги Соколов, е един от най-авторитетните юристи на България, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Така синът му спазва семейната традиция и завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1958 г. той е адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата. Става член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. Съавтор е на монографиите "Адвокатска защита" и "Адвокатска защита в гражданския процес" и автор на редица статии на правна тематика.

Дълги години е лектор на курсове за младши адвокати. Награждаван е с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

През пролетта на 1990 година инициира създаването на Адвокатски клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация, организация, съучредител на СДС.

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои на 28 февруари 2016 г. /неделя/ от 11.00 часа в зала „Света София" в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І "№1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай