Почина съпругата на Желю Желев

Почина съпругата на Желю Желев | StandartNews.com

София. Първата президентша на България след 1989 г. Мария Желева почина в Правителствена болница. Марушка, както бе известна сред приятели си, изгасна в първите часове на понеделник, след като изгуби битката с рака. Съпругата на първия демократичен президент Желю Желев - Мария, издъхна, след като през последния месец бе в изключително тежко здравословно състояние. До леглото й през цялото време бяха д-р Желев, както и дъщеря им Станка. Президентшата влезе в болницата с диагноза цироза на черния дроб, която се развила в рак.

Мария Желева бе първа дама на републиката от 1990 до 1997 г. Тя е родена в с. Грозден край Сунгурларе, там където съпругът й написва известната си книга "Тоталитарната държава", публикувана години по-късно със заглавието "Фашизмът".
Президентшата е режисьор по професия, работила е дълго време в студията за игрални фирми "Време". Колегите й я описват като изключително любознателна, вглъбена в историята. През годините участва в прожекцията на филма "Дишай" на Юрий Жиров в Русе. Подписа се под петицията за въздуха на Русе на сформирания "Клуб за подкрепа на гласността и преустройството".

Животът й някак странно се обърна с хастара надолу, след като Желю Желев стана президент.
През 1993 г. се самоуби по-малката й дъщеря Йорданка, която беше завършила Художественото училище. Тогава Мария Желева се затвори в себе си от мъка. Стана известна повече като придружител на мъжа си на протоколни срещи, където веднъж сложи ръка върху чашата му с вино.

Мария Желева бе олицетворение на простата натура на демократичните хора, които нямаха ореола, амбицията и чувството да бъдат наричани "политически елит". Затова тя не спря да затваря туршии и да вари сладка в родното село Грозден, както и със свекървата си в родното село на президента Желю Желев - Веселиново, дори когато бе на върха.
Мария Желева ще бъде погребана утре по обяд в с. Грозден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай