Почина бившият земеделски министър Васил Чичибаба

Почина бившият земеделски министър Васил Чичибаба | StandartNews.com

София. Бившият земеделски министър в правителството на Жан Виденов от средата на 90-те години на миналия век Васил Чичибаба почина на 78-годишна възраст след тежко боледуване.

Той стана скандално известен покрай зърнената криза от 1995 г. Страната остана без зърно, след като бяха изнесени общо 990 000 тона пшеница. Прокуратурата оцени щетите за държавната хазна на над 66 млн. долара.

Заради този скандал по-късно Чичибаба бе подсъдим заедно с още петима негови съратници. По делото бяха разпитани над 40 свидетели, сред които и бившият премиер Жан Виденов. Накрая съдът установи, че през 1995 г. земеделското министерство правилно е съставило прогнозния житен баланс. Чибибаба 3 пъти лично сигнализирал за опасността от зърнена криза, ако се превиши износът на пшеницата. С постановление на кабинета в края на септември 1995 г. износът бил забранен. Ветото обаче не можело да се наложи по-рано заради задълженията на България по споразумението за асоцииране към ЕС да либерализира експорта. Това предвиждал и договор с Европейската банка за възстановяване и развитие, по който на страната били отпуснати $50 млн. заем. През 2009 г. Чичибаба бе окончателно оправдан.

Той влезе в кабинета на Виденов като представител на БЗНС "Александър Стамболийски". Васил Чичибаба е завършил Висшия селскостопански институт в София през 1958 г. От 1978 до 1982 г. е бил директор на Научно-производственото обединение по птицевъдство в Костинброд. През 1992 г. става председател на Селскостопанската академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай