По инициатива на "Стандарт": Малчугани откриват тайните на Сердика

По инициатива на "Стандарт": Малчугани откриват тайните на Сердика | StandartNews.com

Зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов им става гид в музея под "Св. София"

Децата да посещават музеи и театри безплатно. За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС Полина Карастоянова и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на работна среща във вторник. По време на старта на тазгодишната кампания "Чудесата на България" именно г-жа Бозукова предложи учениците да имат шанса по-лесно да се докоснат до културно-историческото ни наследство.


Тайните на древна Сердика ще открият в петък децата от Клуб "Лято" при столичното читалище "Пробуда 1946". Малчуганите ще се спуснат под земята, за да разгледат некропола и прекрасните мозайки в музея под църквата "Света София". Той е част от Чудесата на София, които Столична община превърна в едно от най-атрактивните и интересни места в града. Потапяйки се в древността, хлапетата ще научат повече за предците ни, живели преди векове по тези места. "Порталът" на историята пък ще им отвори зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов. Освен че е заместник на Йорданка Фандъкова, той е и археолог, който познава в детайли средновековната история. Чобанов е автор на множество изследвания за раннохристиянския период и познавач на историята на Сердика. Малчуганите

ще разгледат и гробницата на Хонорий

която е в непосредствена близост до подземния музей. "Стандарт" пък ще дари децата с книгата "Приказки за Чудесата". От нея те ще могат да научат за историческите паметници у нас, с които трябва да се гордеят.
Кампанията на в. "Стандарт" - "Чудесата на България", стартира инициативата децата да посещават музеи и други културни институти безплатно. "Изключително важно е и малките, и големите да имат свободен достъп. Те са във възрастта, в която всеки българин трябва да се запознае отблизо с артефактите от древната ни история", коментира главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. "През лятната ваканция малчуганите и тийнейджърите биха могли безплатно да видят реставрираните светини от "Чудесата на България", особено в годината, в която страната ни е центърът на културния афиш, защото няколко месеца светът говори с възхищение и респект за тракийската изложба в Лувъра", допълни тя.
Посещението на музея под "Св. София" е началото на инициативата. Тя тръгва от София, но ще обиколи цялата страна, тъй като

кметовете са изявили готовност да съдействат

за развитието й. При посещенията археолози и историци ще разказват на децата любопитни факти, които да запалят интереса им към родната история. Безплатно малчуганите вече влизат в Квадрат 500, Националния исторически музей и в Археологическия музей в София. Предстои вратите си за тях да отворят още десетки галерии, музеи, театри и обекти, в които в момента работят археолози.

Созопол, Балчик и Каварна отварят врати за децата

Шефът на археологическия музей в Созопол Димитър Недев подкрепя с две ръце идеята за безплатен вход за ученици. И има готовност да издаде веднага заповед за това. "В динамичното ни съвремие хората не четат много, а музеят е мястото, което показва как са живели предците ни в минали епохи. Ние трябва да се учим от историята и да подкрепим идеята децата да се ограмотяват. Ще бъде много добре всички, които ги обучават, да имат право на безплатен достъп до познанието", коментира Недев.
Колегата му Милен Николов, който е директор на бургаския музей, също подкрепя идеята за безплатен вход на учениците, но с уговорката, че тази привилегия трябва да се предостави на децата на социално слаби семейства. "Много добра идея е и да се организират и кампании с "вход свободен" по повод големите празници. За съжаление обаче не можем да си позволим да отворим вратите безплатно за всички, защото приходите, които получаваме от билети, са жизнено важни за музеите", заяви Николов.

Шефът на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов смята, че постановките могат да станат безплатни за учащи с финансовата помощ на общината. "Аз бях реализирал тази идея още преди 5 г. Театърът подписа договор с общината и срещу парите, които получавахме като субсидия, давахме безплатни билети за ученици, пенсионери и социално слаби. Тази инициатива бе посрещната с огромно въодушевление от хората, но на мен ми навлече неприятности и само след 3 месеца ни забраниха да го правим. Ако имаме подкрепа от Министерство на културата, няма проблем да стартираме отново", коментира Чакринов.

"Нямам нищо против нашите ученици да влизат в музея в Балчик безплатно. Ние и в момента имаме такава политика. Входът за деца до 7 г. е безплатен, а до 18 г. влизат срещу символична такса от 1 лв.", каза за "Стандарт" директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Посетителите там могат да видят както богатата колекция от находки от храма на Кибела, така и множество експонати, свързани с богата история на Белия град.
"Подкрепям идеята нашите деца да могат да видят "Реликвите на Калиакра", които са част от експозицията на музея в Каварна безплатно", бе категоричен и кметът Цонко Цонев.

ОТ ПИРИН ДО ДУНАВА

Археолози готови за открити уроци

"Идеята за безплатен вход до 18 г. е отлична. Подкрепяме я изцяло", заяви директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков. В момента музеят не работи, тъй като се довършва ремонта по европроект. Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град. "Правим летни археологически школи за децата. След отварянето на Археологическия парк входът за всички деца от общината ще е безплатен. Това е начинът да популяризираме тези обекти", каза още Петков, който приветства и идеята входът за учители също да е безплатен.
Археолози от благоевградския исторически музей пък нямат нищо против да дават уроци на ученици на терен. "Най-добре децата възприемат това, което им се казва, когато е онагледено. Затова е добре да идват по време на разкопки, а за нас ще е удоволствие да се откъснем за малко от същинската си работа и да обърнем внимание на малките гости", твърдят археолози.
"Всички са добре дошли, които искат да знаят повече за работата ни и са любопитни какво ново излиза изпод пластовете история", каза и археологът Весела Кацарова, която от години проучва край димитровградското село Каснаково единствения нимфериум у нас. "Заради достъпността на Извора на нимфите и Афродита идват непрекъснато групи и ученици, както и най-различни състави от етнографски школи, винаги ми е било удоволствие да ги разведа на обекта и да им разкажа. Единственото условие, което поставям, е да се обадят предварително", уточни Кацарова.
Малки археолози опознават светините и край Дунава. Русенчетата участват в традиционното ателие "Културно-историческо наследство и археология" към лятната академия на фондация "Бистра и Галина". Занятията се ръководят от експерти на Регионалния исторически музей в Русе. Всеки ден е посветен на отделна епоха - "Като римляните", "Светът на средновековието", "Русе през Възраждането" и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай