По 5 лева на човек за групи в "Ал. Невски"

По 5 лева на човек за групи в "Ал. Невски" | StandartNews.com

Богомолците няма да плащат, когато се изправят пред Бога

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" въведе такса от 5 лева на човек за туристически групи, които разглеждат храма. Богомолците няма да плащат, когато самостоятелно искат да застанат пред Бога.

"Това беше предложено от самата Асоциация на туристическите агенции, защото подобна такса влиза в техните пакети. Тя ще важи само за организираните туристически групи, но децата и учащите ще бъдат освободени от нея", обясни председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий пред "Стандарт". Той обясни въвеждането на таксата от 15 февруари с растящите разходи по поддръжката на храма. "Ето сега възстановихме осветлението, но поддържането му ще ни струва по 1800 лева на месец. На тъмно ли да гледат туристите храма?", каза Дионисий.

Според свещеници туристите не са поклонници и е редно срещу дребна сума да подпомогнат Патриаршеската катедрала. По думите им такава практика има и в действащи храмове в Европа. "Св. Ал. Невски" се издържа само от продажбата на свещи и тамян. Храмът няма имоти със стопанства, от които да печели - като големите манастири.

На всеки гост от организираните туристически групи ще се издава билет с уникален номер. Така ще може да се води точен регистър на посетителите, платили таксата от 5 лева.

Ако събраната от нея сума е голяма, тя ще се използва за обновяване на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай