Пловдив събира 9000 вина от целия свят

Пловдив събира 9000 вина от целия свят | StandartNews.com

Над 200 български еликсира ще се борят за медал от конкурса

"Световното по вино", Concours Mondial de Bruxelles, започва на 29 април в Пловдив. На официалното откриване в Международния пловдивски панаир се очакват министри, кметове, посланици, голяма делегация от Китай и представители на винения елит, като например сомелиера на най-добрия ресторант в света.

Специално за откриването от Брюксел пристига Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, от над 20 години. 320 сомелиери, членове на винаро-лозарски асоциации, търговци от специализирани магазини и големи вериги, и журналисти от 55 държави идват в Града на тепетата още на 28 април за семинар за типичните български сортове вино. Повече от 200 български вина ще участват в престижната надпревара тази година, което е рекорд в 23-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles. През 2015 г. България участва в Concours Mondial с около 100 вина. Родните винопроизводители ще представят България както с чуждестранни сортове вино, така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина.

Международното жури, сред които има и 40 българи, ще оценява над 9000 вина от целия свят в продължение на 3 дни. Всяка сутрин от 29 април до 1 май журито ще дегустира вината. На 29 и 30 април следобед ще се посещават български изби в района, а на 1 май - забележителности в Пловдив. Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 2 и 3 май водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони - в Северозападна и Югоизточна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай