Пловдив на бунт срещу кмета

Над 300 таксита и линейки блокираха булеварди

Пловдив на бунт срещу кмета | StandartNews.com

Пловдив. Пловдив се вдигна срещу кмета си. Заради неизпълнени обещания 300 таксита излязоха на протестен поход по улиците на града. В знак на солидарност към тях се присъединиха и линейки с пуснати сирени. Всички коли надуваха клаксоните и блокираха някои от главните булеварди. Протестиращите се присъединиха към откритото студио на "България без цензура" и Николай Бареков. На място хиляди пловдивчани поискаха кметът им да се оттегли. Сред тълпите имаше агитки на НИЕ и ВМРО, дошли да подкрепят шефовете си Славчо Атанасов и Красимир Каракачанов, които участваха в предаването на Бареков. Районът бе охраняван от стотици полицаи, за да бъдат избягнати безредици. След като стана ясно, че към тях са тръгнали симпатизанти на ГЕРБ и Тотев, шествието отиде да вика "Оставка" и пред общината.

Протестът започна точно в 15 ч, когато жълтите коли потеглиха от зала "Чайка" през централната градска част до хотел "Империал", който е на родителите на Тотев. След това колоната се отправи към хотел "Тримонциум", като блокира част от основните булеварди в града. Според превозвачите общината не е спазила обещанието си да намали цените на разрешителните им за работа, което в Пловдив е 200 лева, а в останалите областни градове - 50 лв. Те искат и тапиите да важат не за една, а за две години. Шофьори се срещнаха с ресорния зам.-кмет Александър Държинков, който увери, че ще бъдат взети мерки - ще се направи експертно обследване на цените, които се плащат в другите общини, а в парламента ще бъде внесено предложение за въвеждане на минимален праг за таксуване на пътниците.

С протеста на шофьорите съвпадна и посещението на Бареков в родния му Пловдив. Той категорично отрече да има нещо общо с протестите. И обясни, че видял хотела на Тотев, който по думите му бил станал по-голям от "Новотел Пловдив". Според Бареков сградата била вдигната с парите от всички министерства, които по време на управлението на ГЕРБ се надпреварвали да правят семинари в "Империал". "Кметът не излезе да се види с шофьорите, но два пъти мина покрай хотела с бялото си ауди и дори щеше да ме прегази", разказа Бареков. На брифинг, преди да води предаването си на живо от площада под тепетата, Бареков обяви, че иска оставката на Тотев и предсрочни избори в Пловдив през март. "В момента Бойко Борисов умира от страх, вижда, че Тотев, с когото е обвързан, потъва, но няма да му подаде ръка", каза Бареков.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов упрекна Тотев, че е съдействал участниците в традиционния фолклорен фестивал в града, 600 на брой, да бъдат настанени в хотела на майка му. Заради това пловдивчани вече наричат Тотев "Мамин Ваньо". Преди седмица гръмна скандал с таен запис на кмета на среща с активисти от ГЕРБ. В него той разкрива схема за приемане на скандални решения от общинарите с цел да бъдат върнати от областния управител и така да се предизвика недоволство срещу него. Освен това Тотев признава, че гледа да намери пост в общината на всеки ГЕРБер, останал без работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай