Плосък корем и секси тяло

Плосък корем и секси тяло | StandartNews.com

Готови за лятото - серия 1

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион "В. Левски"

Голяма част от жените, които не са от най-редовните в спорта, се сещат да отслабват когато наближат топлите дни. Това е абсолютно погрешен подход към тялото. Защото екстремното отслабване не води до нищо друго освен краткотраен резултат. Като прибавим, че подлагайки организма на стрес, защото за да отслабнете в кратки срокове просто гладувате, вие несъмнено ще си навлечете и ефекта на йо-йо. От момента, в който спрете с безогледното лишаване от храна, до седмица ще започнете да връщате изгубените с такива мъки килограми. За да не става така, има простичко, но изискващо постоянство решение - редовни тренировки и контролирано хранене. Само когато тонизирате и работите редовно с тялото си, ядете умерено и здравословно, единствено тогава поддържате желаното тегло в идеалната според вашите индивидуални възможности фигура. Не се хвърляйте да копирате диетите на звездите - те са направени специално за тях, ако не са рекламен трик. Всяка програма за тренировка и хранене трябва да бъде съобразена с персоналните особености на организма и динамичния стереотип на човека, за когото е предназначена. И тук вече се намесва личният треньор, без когото няма как да се справите. Именно той знае как да ви състави и програмата за хранене и тренировъчен график. Груба грешка също е да се ровите из мрежата, която изобилства от "компетентни" съвети, и пробвайки едно или друго, да се лутате из различните предлагани диети и модели за занимания в залата. Така не само ще объркате тялото, но има голяма вероятност да си навлечете и здравословен проблем. Защото една неправилна диета или грешно изпълнена тренировка могат да объркат метаболизма и да причинят травми. Днес с Лора започваме серия от упражнения, които са насочени основно към стягане и прибиране на корема (следвайте упражнения 1, 2, 3 и 4). Голяма част от другите мускулни групи също се натоварват при движенията, включвайки се като стабилизатори.

1. Сгъване с баланс

Легнете по гръб на пода, изпънете ръце нагоре с повдигната глава и напрегнете корема, стягайки изпънати краката на малко разстояние от земята. От тук се изправете нагоре, сгъвайки колена, без да докосвате пода с пети и заедно с това, изнесете ръцете напред докато хванете колената пред тялото. Върнете с контрол надолу до изходна позиция и повторете 8-12 пъти.

2. Пружина

От същата позиция по гръб на пода, изпънете краката нагоре, протегнете ръцете напред към пръстите на краката и започнете да пружиниране нагоре с малка амплитуда, като държите главата и рамената на разстояние от постелката. Не бързайте, дишайте и се стремете да работите в еднакво темпо до края. Пружинирайте така 30 секунди и направете пауза 20 секунди преди следващото движение.

3. Планинско катерене

Заемете опора на пода върху длани и стъпала. От тук сгънете едното коляно и изнесете крака напред. Започнете да сменяте краката, изнасяйки последователно десен и ляв напред, сякаш се катерите по стръмен планински склон. Можете сами да изберете темпото на изпълнение в динамика, която ще ви позволи да работите равномерно за около 30 секунди. Дръжте гърба и кръста прави.

4. Планк нагоре и надолу

От позиция планк с лакти на пода, стегнато тяло и опора на пръсти, започнете последователно да изпъвате ръцете, заставайки в опора на длани и след това да пускате надолу до такава на лакти, а именно - дясната ръка се изпъва с длан на пода, след нея веднага лявата в същата позиция. И връщате обратно до опора на лакти. Дръжте гърба прав и не пускайте таза надолу. Направете 8-10 повторения общо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай