Пълна мистерия! Древен череп с чип смути учените

Може да става въпрос за невероятно откритие

Пълна мистерия! Древен череп с чип смути учените | StandartNews.com

Нова мистерия от Перу ангажира вниманието на учените. Става въпрос за издължен череп с чип.

Той има конусовидна форма и метален имплант. Според изследователите може да представлява едно от най-ранните доказателства от Перу за древен хирургически имплант.

Фактът, че черепът, който е дарен на Музея по остеология в Оклахома Сити, има конусовидна форма, не е нищо необичайно, тъй като е известно, че в древността перуанците са притискали детските глави с ленти по време на развитието им, за да постигнат характерната форма, пише vesti.bg.

Но металният имплант в този череп е изключително необичаен и, ако е автентичен, потенциално би бил уникална находка от древния свят в Андите, съобщава „Лайв Сайънс“ (Live Science).

В допълнение към този потенциален имплант черепът има дупка под него, която вероятно е била създадена чрез трепанация - процес, при който в черепа на човек се прави дупка в опит да се лекува нараняване или медицинско състояние, и е била често срещана практика в древния свят.

Музеят по остеология, който е публикувал няколко снимки на този череп на страницата си във Facebook, заяви, че експертите му засега не са в състояние да потвърдят автентичността на металния имплант. Представител на музея заяви, че не е правено въглеродно датиране и археолог все още не го е изследвал по-подробно.

„Никога досега не съм виждал подобно нещо. Въз основа на снимките изглежда, че металното парче е било тънко изковано като форма“, казва Даниел Курин, професор по антропология в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

„Въз основа на моделите на счупванията, този човек, който изглежда е по-възрастен мъж, е претърпял масивна травма от удар с тъп предмет в дясната част на главата. Фактът, че концентричните линии на счупване показват признаци на заздравяване, предполага, че този човек е оцелял поне няколко седмици до месеци след това“, добави Курин. Има няколко случая от минали открития, при които след трепанация в изрязания отвор е било поставено парче от костта на човека, каза още Курин.

Кент Джонсън, професор по антропология в SUNY Cortland, също заяви, че металният имплант може да е автентичен, но отново каза, че трябва да се направят тестове. Независимо от това дали имплантът е истински, или не, човекът, на когото е бил поставен, е преживял ужасно нараняване.

„Налице е обширна травма на дясната страна на черепа, засягаща челните, слепоочните и десните теменни кости“, казва Джонсън, като отбелязва, че човекът изглежда е оцелял известно време след тези наранявания. „Има доказателства за заздравяване, при което краищата на счупените кости са имали достатъчно време да сраснат отново“, добавя той.

Източник: vesti.bg   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай