Плевнелиев призова за толерантност на празника Ханука

Плевнелиев призова за толерантност на празника Ханука | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев запали първата свещ в 7-мата вечер на празника Ханука, с който еврейската общност в България чества светлината и свободата.

"В този момент трябва да си припомним изконните български добродетели, като толерантност и хуманност, които са и символът на чудото на спасението, с което бележим този празник. Трябва да се обявим срещу езика на омразата, нетърпимостта и разединението и да пречистим душите си с вяра в доброто", заяви Плевнелиев.

Посланикът на държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз припомни, че през тази година се навършиха 70 г. от спасяването на българските евреи.

"В голяма част от света, и дори в Европа, антисемитизмът и расизмът са живи и дори се засилват", заяви Раз. "Дори в България, държава, която доказа своята толерантност преди 70 г., като спаси своите евреи, се забелязват подобни тенденции", обясни той.

"Само когато работим заедно и се въоръжим със светлина, ще постигнем идеята за мир, справедливост и толерантност", заяви в словото си той и честити на българите предстоящите коледни празници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай