Плевнелиев превзе Шипка за 3 минути

Плевнелиев превзе Шипка за 3 минути | StandartNews.com

Стара Загора. Президентът Росен Плевнелиев, който е патрон на тържествата на Шипка взе стълбите към върха за 3 минути и 10 секунди. След спринта той награди първенците в състезанието за скоростно изкачване на стълбите на Паметника на свободата. Изкачването е по повод 135 години от епопеята. 

Шейсет и пет смелчаци изкачиха на бегом 890-те стъпала до Паметника на свободата на връх Шипка. В патриотичната инициатива на областната администрация в Габрово се включиха и юноши и девойки и от Казанлък, Севлиево, Троян, Трявна и региона. „Трудно беше, но не може и дума да става за сравнение с изпитанията и подвига на българските опълченци и руските воини в онази битка на живот и смърт за България преди 135 години на този връх”, каза 19-годишният казанлъчанин Станимир Георгиев. Малко след финала той колабира и се наложи да го свестяват със студена вода.

Шестимата, с най-добри времена в скоростния маратон да върха, изживяха и своя звезден миг като победители. Те бяха наградени лично от президента Росен Плевнелиев, патрон на тазгодишните тържества. Трима от тях вдигнаха националния флаг на 22-метровия пилон, а другите трима пък запалиха вечния огън. След 35 години забвение той отново лумна в подножието на паметника. Стана ясно, че огънят наистина ще гори вечно, новата модерна система на управление позволявала автоматично запалване, ако пламъкът загасне по някакви причини.  

Необичаен открит урок пред насъбралото се множество и официалните лица за мястото на Шипченската епопея в Руско-турската освободителна война и българска история изнесе шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„Шипка е свято място. Тук ние заставаме смирени и горди, с благоговение пред саможертвата на българските опълченци, които промениха хода на историята и извоюваха тук така жадуваната свобода”, каза в словото си  президентът Плевнелиев. Той припомни, че родолюбието и себеотрицанието на гордите опълченски дружини са в основата на новата българска войска, която завоюва много победи в последвалите битки в защита на свободата и обединението на България.

Държавният глава обяви на върха и две свои родолюбиви инициативи. Заедно с Министерството на културата вече се подготвяло създаването на фондация в защита на българските традиции и символи. Идеята се родила след среща с представители на патриотичното дружество „Традция”, които и тази години в края на август отново ще покажат възстановка на Шипченската епопея.

Президентството щяло да използва и родолюбивия плам и възможностите и на българите в чужбина за съвместна работа с патриотични организации като „Традиция”. „Вече се работи по предварителния проект за музей на бившата ДС, вече се договорихме с германския президент Гаук да го открием заедно и аз ще положа всички усилия това да се случи”, каза още Плевнелиев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай