Плажът „Кабакум” запазва името си

Плажът „Кабакум” запазва името си | StandartNews.com

Варна. Известният плаж „Кабакум" запазва името си и няма да се казва Големият пясък. Култовото и най-чисто девствено място край морето си остава пък Паша дере, а не Царският залив както се настояваше според внесеното предложение за побългаряването на топонимите. С 22 гласа „за", 9 „против" и 7 „въздържали се" варненските общински съветници не потвърдиха решението си от декемврийската сесия за преименуване на 215 местностите с турски и арабски имена. Предложението трябваше да получи поне 26 гласа, за да бъде прието.

Срещу решението, което развихри националистическите страсти през последните една-две седмици гласува групата на БСП, която предишния път не беше в залата. Сега отсъстваха съветниците от „Нашия град", които през декември гласуваха „за".

Прегласуването на първата за новата 2014 годината сесия на местния парламент се наложи, след като областният управител Иван Великов върна решенията от декемврийското заседание. Ветото на губернатора върху целия пакет включително и за побългаряването на топонимите предизвика шумни протести пред сградата на областна администрация, където свикаха митинг Волен Сидеров и депутати от „Атака" след скандалите в самолета и на летище Варна. На отменената сесия в края на миналата година премахването на турските имена на 215 местности събра 28 гласа. В дългия списък за побългаряване освен плажовете бяха местността Чеира, която след покръстването щеше да стане Ливадите. Франга дере трябваше да се казва Каменарски дол, Бостан тарла-Динена нива, а Бостанджика –Бостана. Вносителят на предложението беше общинският съветник Костадин Костадинов, който беше от ВМРО, след това от партията на Валери Симеонов, а сега е независим.

Темата на токшоуто „Сблъсък „ по TV 7 в неделя беше за преименуването на турските географски наименования, поровокирана от решението на ОбС във Варна. Позицията на варненските общинари беше подкрепена от Красимир Каракачанов, а отсреща на ринга застана кметът на Каварна Цонко Цонев, където също е имало опит за побългаряване на имена, които се знаят от хората от столетия насам. В подкрепа на градоначалника беше писателят и режисьор Мая Вапцарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай