Платено майчинство и за осиновителите на деца до 5 г.

Платено майчинство и за осиновителите на деца до 5 г. | StandartNews.com

София. Осиновителите на деца до 5-годишна възраст да могат да ползват отпуск по майчинство от една година. Това е част от промените в Кодекса на труда, които днес бяха приети на първо четене в Народното събрание.

Досега осиновителите имат право на платен отпуск, само ако осиновят дете на възраст до 2 години, като отпускът представлява разликата от възрастта на детето при осиновяването и навършването на 2 години.

Този отпуск ще осигури време детето да свикне с родителите си и да се социализира по-лесно в новата среда, аргументираха се вносителите на законопроекта от БСП. Според тях предложените промени ще стимулират процеса на осиновяване в България. 

Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова обясни предложените промени:
"Предлага се майката осиновителка да ползва платен отпуск поради бременност, раждане и осиновяване в размер на 365 дни от деня на предаване на детето от институцията. Ако то не е навършило 5 години - до навършването им. Създава се възможност на бащата осиновител да ползва този отпуск след навършване на 6 месеца от датата на предаването на детето със съгласието на майката, но най-късно до навършване на 5-годишна възраст за детето. След изтичане на 365-те дни, ако детето не е навършило 5-годишна възраст, осиновителката да има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете в размер до 365 дни, но най-късно до навършване на 5-годишната му възраст и при условие, че детето не е настанено в детско заведение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай