Плащаме повече за рейс и синя зона

Плащаме повече за рейс и синя зона | StandartNews.com

Шофьорите в София ще продават и еднодневни карти

Глоба до 50 лв. за неправилно паркиране в Добрич, Монтана вдига таксата за час

Цените на билетите за транспорт и паркиране в някои градове не са променяни от години. И въпреки че изпитват затруднения, кметове и съветници не предвиждат поскъпване. Други обаче смело вдигат цените или планират да го направят до няколко месеца.

Повече за автобус и паркинг плащат жителите на много общини тази година. Някои местни парламенти вече приеха увеличения на глоби и такси за синя зона, а други планират да ги въведат. Както вече стана ясно от юни билетчето за столичани поскъпва. Предложението на Центъра за градска мобилност е то да стане 1.60 лв. На 14 април общинарите ще решат окончателно колко да е увеличението. Като компенсация за по-скъпото билетче съветниците от ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат да падне цената на годишната карта за градски транспорт. За всички линии тя ще стане 365 лв., вместо сегашните 500. Друго предложение е шофьорите в автобуси, тролеи и трамваи да продават и еднодневни карти. Жителите на Монтана вече плащат двойно за паркиране в центъра. Общинският съвет най-напред разшири обхвата на синята зона в града. Към сегашните улици, се прибавят и отсечки от улица "Цар Борис Трети" и бул. "Трети март". От 622 местата за платено паркиране се увеличават на 680. Съветниците гласуваха и вдигане на таксата за час паркиране в зоната. Вместо досегашните 0,50 лв. шофьорите плащат по 1 лв. На собственици и наематели на заведения и офиси в обхвата на зоната общината издава абонаментни карти за 3 и 6-месечен срок. С приходите от такси и с общински средства през 2016 общината да закупи паяк, с който да бъдат вдигани неправилно паркираните автомобили из центъра на града, решиха още общинските съветници. Те записаха, че кметът може да търси техника за вдигане на коли с тегло до 3 тона.

Засега в Добрич общината не обмисля увеличаване на цени на такси или билети за градски транспорт, но въвежда нова глоба - за неправилно паркиране. По идея на жители на общината кметският екип стартира нова дейност. По силата на "Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община град Добрич", приета с решение на Общинския съвет още през 2009 г., започва "връчване" на фишове за неправилно паркиране.

"Проведохме срещи с ръководството на полицейското управление и Пътна полиция. Фишовете ще се поставят на автомобила, като за разлика от Закона за движение по пътищата, не е нужно водачът да присъства. Те се считат за връчени дори и в отсъствие на водача и не могат да бъдат обжалвани в съда. Целта ни е да въведем ред и освободим тротоарите и зелените площи в града от автомобилите", каза кметът Йордан Йорданов. Фишовете ще се връчват от полицейски и общински служители, като ще бъде обхваната не само централната част на града, а и кварталите. Всеки получил такъв фиш има 7-дневен срок да го заплати, като след определелен период от време кметството ще предприема действия по събираемост, позволени от закона. Глобата, предвидена в Наредбата, е в размер от 10 до 50 лв. "Целта ни не е да товарим съгражданите си излишно с налози, затова размерът ще е минимален, но при повторни нарушения и рецидиви той ще е по-висок. Фишовете са в три екземпляра, като първият се поставя при констатирано нарушение на автомобила, вторият се изпраща на собственика на превозното средство, а третият се съхранява за контрол по събираемостта", разясни секретарят на община град Добрич Калина Георгиева. Тя добави, че новата функция, с която се нагърбва кметството, няма да е краткотрайна, а глоби ще бъдат налагани за всеки без оглед на статус и дори добави: "Ще има бонус за всеки служител, който успее да глоби кмета за неправилно паркиране на автомобил".

Йорданов добави, че средствата от глобите ще постъпват в бюджета на общината, като това ще е първоначалният капитал за създаване на звено общинска полиция, което ще се издържа именно от поддържането на организацията, безопасността и дисциплината на движение в града. Той допълни, че първоначално ще се стартира с глоби за неправилно паркирани автомобили, но с течение на времето по фиш ще се налагат глоби и на пешеходци, които не пресичат правилно, не ползват подлези, където има, и други нарушения.

Тролеите във Враца са на минус

Тролеите във Враца реализират загуби заради непроменената цена на билетчето. От 2008 г. насам цената за еднократно пътуване в градския транспорт на областния град е 60 ст. Ако пътникът си купи билета от шофьора, плаща 70 ст. Глобата за гратисчиите също е символична - 5 лв. Такива обаче не се срещат редовно. Последният годишен отчет на общинското дружество "Тролейбусен транспорт" сочи, че реализираната загуба е в размер на 74 000 лв. "Основно тя е в резултат на непроменената цена на билетите и картите от 2008 г. насам на фона на многократното увеличение на цената на тока, резервните части на машините и увеличената минимална работна заплата", коментират запознати.

Промяна в цената обаче не е коментирана. Повишаването на билета би отказало много от ползвателите на градския транспорт във Враца.

Тежкото финансово състояние на дружеството е и една от основните причини автопаркът да е в окаяно състояние. Машините са стари и амортизирали. Ремонтът на тролейбусите се оказва доста скъп, което връзва ръцете на ръководството от години. Един от вариантите за подмяна на обществения транспорт, който се коментираше в града, бе чрез кандидатстване по Оперативна програма "Региони в растеж", но към момента няма яснота по въпроса.

Налагат солени глоби за боклук пред блока

До 500 лева глоба ще се налага, ако има боклук около блоковете в Дупница. С уведомителни писма до домоуправителите общината ги подсети, че поддържането и почистването на междублоковите пространства е задължение на собствениците и ползвателите в етажните собствености. Администрацията се позовава на местната наредбата за обществения ред и Закона за управление на етажната собственост и припомня, че отговорността е изцяло на домоуправителя, който отговаря пред институциите и трябва да уведоми живеещите да поддържат и почистват своя район. Градската управа вече се зае с пролетно почистване на пешеходни зони и алеи и премахване на нерегламентирани сметища. По график в района работят жива сила и техника. Тонове отпадъци са изкарани от старите Еврейски гробища, за които има идея да станат парк.

Билетът за Ботаническата скача с левче
Пускат семейни пакети по 11 лева за чудото на Балчик

Билетът за една от най-големите атракции на Балчик поскъпва. Университетската ботаническа градина в белия град и Държавен културен институт - Културен център "Двореца" увеличиха с лев входа за посещение. Така от началото на месеца и в навечерието на активния летен сезон комплексен билет за посещение е на цена от 14 лв. Ако искате да разгледате само Ботаническата градина, то билетът е вече 8 лв., а само за посещение в Двореца - 6 лв. Директорът на културния институт Жени Михайлова споделя, че Дворецът предлага пакетна цена от 11 лв. за семейства с деца. Тя е категорична, че тази година няма да се увеличават цените за туроператори, тъй като вече има сключени договори за организирани посещения. Мястото е един от най-посещаваните туристически обекти в Добричка област както от групови туристи от страната и чужбина, така и от индивидуални. Михайлова коментира още, че се запазва цената за ученици и пенсионери - 1 лв., но добавя, че за Университетска ботаническа градина входът за пенсионери и ученици е 3 лв. Деца до 7-годишна възраст и хора в неравностойно положение могат да влизат безплатно в Двореца.

200 хил. туристи разгледаха Двореца

Дворецът и Ботаническата градина са сред най-посещаваните обекти в страната. За миналата година само Дворецът е бил посетен от над 200 хил. туристи, каза в края на 2015 г. директорът му Жени Михайлова и добави, че това е приход от 1 200 хил. лв.

И това лято обаче гостите на Добруджанското Черноморие ще се сблъскват с абсурда - посещавайки една територия, да трябва да се редят на опашка на две каси. Все още няма решение на дългогодишната сага между Министерство на културата, което стопанисва Двореца, и Софийски университет, който е стопанин на Ботаническата градина. Двете ведомства водиха не една и две съдебни битки. Последно се стигна до въвеждането на две каси за входни такси, тъй като не могат да се споразумеят как да бъде разпределяна постъпващата сума от входни такси. Назад в годините за кратко имаше единна каса, но споровете станаха повод тя да бъде премахната. Не еднократно е имало протести, като дори се е стигало и до грозни сцени - ботаниците не допускаха до работните им места служителите на културното министерство. Грозните препирни и скандали дори бяха повод жителите на Балчик начело с кмета Николай Ангелов да излязат на протест, като тогава той бе поискал от културното министерство и от Софийски университет да им отстъпят правото и обектите да се стопанисват от община Балчик.

Перничани дадоха на съд такса смет

Значителното увеличената такса за битовите отпадъци и чистотата в Перник е пратена в съда. С решение на общинския съвет от края на миналата година, прието и повторно, беше утвърдено увеличение на промилите върху данъчните оценки на имотите на такса за услугата, като от 1,8 скочиха на 2,25 на хиляда за за граждани и от 6,5 на 7 промила за фирмите. Бизнесът, който може да плаща и за количество генериран отпадък, също получи неприятна изненада, защото досега фирмите плащаха по 10 лева на "бобър", но вече ще дават по 23,65 лв. След жалби на граждани и фирми, Административният съд в Перник вече даде ход на дело, в което те са обединени, защото всичките искат отмяна на решението на ОбС, приело увеличението на цената на услугата.

Бургазлии се возят за 1 лв.

Цената на билетчето за градските автобуси в Бургас остава без промяна, съобщи зам.-кметът по финанси на морския град Красимир Стойчев. В момента бургазлии плащат по левче. Цената не е променяна от много години и поне засега не се планира повишаване. Без промяна остават и таксите за паркиране в синята зона - левче на час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай