Плащаме парното до 45 дни

Плащаме парното до 45 дни | StandartNews.com

Клиентите на "Топлофикация София" да заплащат сметките си в 45-дневен срок, след като изтече периодът, за който се отнасят, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от доклад на работната група на КЕВР, която е обсъждала искане на дружеството за промяна в Общите условия по договорите. В момента срокът за плащане е 30 дни.

Причината КЕВР да поиска удължаване на срока с 15 дни е фактът, че на практика клиентите на "Топлофикация София" могат да проверят задълженията си (на сайта или в касите) едва след 12-то число на месеца, следващ изтичането на доставката на топлинната енергия. Освен това "Топлофикация София" ще плаща неустойка в размер на 20% от стойността на доставената топлинна енергия за периода, ако заради повреда топлоподаването е спряно за повече от 5 дни. Дружеството е настоявало срокът за отстраняване на повредите да е един месец, след което се дължи неустойка.

"Топлофикация - София" е заложила в своя проект за нови Общи условия по договорите и възможността клиенти със статут на уязвими клиенти да имат право да поискат разсрочване на задълженията си за текущия отоплителен сезон "при облекчени условия". Работната група на КЕВР обаче отбелязва, че няма уточнение в какво могат да се изразяват тези облекчени условия. Затова текстът противоречи на принципите на равнопоставеност между клиентите, отчитат от регулатора. Новите Общи условия на топлофикацията ще бъдат разгледани на открито заседание на КЕВР до края на седмицата. Тогава от "Топлофикация - София" ще могат да аргументират предложенията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай