Плашат с решетки пияната учителка

Хлапетата били влюбени в Иванова, свирела им на китара

Плашат с решетки пияната учителка | StandartNews.com

Въпреки че от месеци се готви за Коледа заедно с учениците си, празникът за Илияна Иванова няма да бъде никак радостен. Преподавателката по немски, която шокира колеги и деца, като влезе пияна в час, пя и танцува в популярния ритъм "Gangnam style", ще посрещне Нова година без работа. При това - под угрозата да получи до 2 г. затвор или пробация за изпълненията си в класната стая. До вчера тя не беше се явила в училище, за да й бъде връчена заповедта за уволнение, а мобилният й телефон беше изключен.

 

"Децата я обичаха, защото пееше и свиреше на китара. В последните дни дори идваше с китарата си в училище, за да репетира с учениците песни за коледното тържество", разказва директорката на 130 СОУ "Стефан Караджа" Янка Караджова. До момента, когато Иванова се появила подпийнала в клас, никой не очаквал от нея подобни изпълнения. Заради неадекватното й поведение директорката звъннала на 112, които изпратили в школото линейка и патрулка. Именно идването на полицаите утежнило положението й, защото довело до образуване на дело срещу нея. Иванова отказала да се легитимира пред тях и да се подчини на разпорежданията им.

 

Какъв си ти бе, аз тебе те уча ти си от 12-и клас", крещяла Илияна на единия полицай. "Той беше по-млад, може да го е уподобила на някого от учениците", каза директорката. Ченгетата не били груби, дори я умолявали да тръгне с тях. Отказали се да я карат в отрезвителя, въпреки че била видимо неадекватна, и в крайна сметка я завели в районното. "В 18 ч, когато я пуснахме, още не бе напълно изтрезняла", разказа комисар Николай Василев. След като ченгетата предали материалите на прокуратурата, съдията решил, че не става дума за нарушение, а директно за престъпление, което се наказва по-строго по Наказателния кодекс. По чл. 325, по който Иванова е подведена под отговорност, я грози вече не глоба до 500 лева или 5 дни арест, както се очакваше в началото, а до 2 г. зад решетките или пробация. Плюс обществено порицание. Причината за решението на съдията най-вероятно е, че изстъпленията на преподавателката са станали пред деца.

Докато била задържана, учителката споделила пред полицаите нещо, което не е разказвала дори на колегите си в училище - че съпругът й е починал

Директорката Караджова не знаеше тази подробност, бе й известно само, че Иванова сама гледа трите си деца. Тя предположи, че учителката може и да е послъгала, защото в училището се знаело, че е разделена с мъжа си. "Децата й са ученици между 5 и 10 клас, но са в централни столични училища, не са при нас", каза школската шефка. Вчера тя сигнализирала и на Агенцията за социално подпомагане да провери как Иванова гледа децата си. Лично тя не знаела за нея друго, освен че покрай грижата за трите деца има сериозни материални проблеми. "Проверката вече е направена, децата са обгрижени, отличници са в своите училища. Има друг човек, който се грижи за тях", каза шефът на подразделението на агенцията в "Оборище" Иван Иванов. Заплатата й била под 500 лева, защото работела на непълен норматив. Помагала си финансово, като се занимавала с преводи. Сега

 

вероятно ще й останат само преводите, въпреки че по думите на колеги и деца била отличен педагог и лесно намирала общ език с малките. "Особено с петокласниците много бързо намери контакт. Има подход, децата учеха с удоволствие", разказва Караджова.

Можe би именно затова учениците не били склонни да обвиняват учителката си в пиянство при разговорите с училищния психолог, нито да се подиграват с нея, което е типично за тийнейджърите. По-големите, тези в 11 клас, дори били склонни да търсят обяснение на поведението на учителката си в някаква тежка лична драма. Малките петокласници пък били шокирани от изпълненията й. Именно в техния час е влязла първо пияната Иванова, преди без никакво обяснение да ги зареже и да хукне  да прави шоу в кабинета по химия, където учел 11 клас. Ученици твърдят, че там започнала да пее "Gangnam style" и да кърши снага, докато колежката й не извикала "подкрепления" - директорката и учители мъже, които стоически удържали Иванова при опитите й да скача насам-натам. Според директорката обаче музикално шоу не е имало и децата са разказвали за репетициите с нея. "Поведението й беше вик за помощ. Бяха пуснати слухове, че се събличала, че си вдигала полата, но в тях няма нищо вярно. При това тя беше с панталон", каза директорката. Тя беше възмутена, че тв канали си позволили да снимат и записват деца без съгласието на родителите и учителите им, така че мнозина от малчуганите допринесли за разрастването на легендата, коментирайки учителката си в ефир.

"Опита се да обясни, че не е пияна, само я е хванал някакъв вирус. Бе обаче много агресивна, макар и само вербално", казаха учители. Когато директорката влязла да говори с Иванова, тя опитала да стане от стола, но не успяла и казала само "Опа!". На полицаите пък обяснила, че е пила само няколко бири,  въпреки че дрегерът отскочил до 2,64 промила. "Всъщност в началото тя е била само в приповдигнато настроение, но явно си е допивала по време на час. Конфискувахме термочашата й за чай и открихме в нея алкохол", каза Караджова. "Преди не съм я виждала да пие, но тя бе при нас само от началото на учебната година. За този период сме имали само едно тържество, на което тя не присъства", разказа Янка Караджова. "Най-вероятно има някакъв личен проблем, с който трябва да се справи. Не знам дали се касае за зависимост. Искрено съжалявам, че с това поведение за 15 минути тя срина не само своя авторитет, но и този на гилдията, който се гради с години. Не това е лицето на българския учител", каза директорката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай