Пламна скандал с пилешко месо

Пламна скандал  с пилешко месо | StandartNews.com

Червеи в месо за дюнери е открила при проверка Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в месопреработвателното предприятие на "Аладин фуудс" в Съединение. Председателят на БАБХ Пламен Моллова обяви за клевета обвиненията на дюнерджиите в непрестанен тормоз и отрече контролиращите органи да са искали от тях "такса спокойствие". По думите му проверките на "Аладин фуудс" не са били "постоянни", а едва 3 в рамките на 2 години.

Месото с червеи е констатирано при първата проверка на 20 март 2014 г. При последната на 20 април тази година обаче проблемите са били пак същите въпреки издадените предписания. В предприятието хигиената е била лоша, липсвали са контролни съоръжения, свързани с процеса, както и записи на температури за обработка и съхранение и на проследимост на суровините. Не така стоят нещата обаче според Аладин Харфат, собственик на "Аладин фуудс". По думите му тормозът над бизнеса му е започнал през 2014 г. при отказа да плаща 10 000 евро месечно на БАБХ, за да си осигури "имунитет". Харфат твърди, че е имал лична среща с Моллов, на която той му е заявил: "разберете се със Стоян Пашев как да плащате". Запис от нея имало в полицията.

"Доходите на БАБХ са от корупция. А търговците не падат по гръб. Тези, които плащат "такса спокойствие", после ще си я избият, като вдигнат цените или понижат качеството", посочва Харфат. По думите му, ако от БАБХ наистина бяха намерили червеи в месото им, сега 28-те обекта на фирмата в страната нямаше да работят, а щяха да са затворени. "На 17 април 2015 г. получихме сертификат за безопаност на храните от международната компания Инертек и само три дни след това БАБХ ни затвори", посочи Биляна Томова, мениджър "Бизнес развитие" във фирмата. Тя добави, че от БАБХ умишлено забавят проверките по отстраняването на констатираните нарушения, за да причинят максимално големи щети на бизнеса им. "Резултатът от злонамерените действия на БАБХ е 650 000 лв. преки загуби и загуби от оборот в размер на 30%", каза Томова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай