Питър Пан от Добрич мечтае за Холивуд

Стипендиант е на Бербо, като него е силен и в рисуването

Питър Пан от Добрич мечтае за Холивуд | StandartNews.com

Александър Танев е на 12 г. и е от Балчик. Като всяка майка, и неговата - Бистра Танева, казва за Алекс, че не отделя достатъчно време за уроците и тя се притеснява много повече от него за предстоящото му представяне на т. нар. малки матури, които са вход за мечтаната езикова гимназия. Макар и на такава още твърде крехка възраст, всъщност Алекс вече е направо звезда в родния си град, а и добре познат на зрителите в цялата страна, защото именно Александър Танев, тогава едва на 9 г., бе главният герой - Питър Пан, в едноименния мюзикъл, заснет и излъчен по БНТ.


В колекцията на Алекс вече има 30-ина награди, от които 5 "Гран при". Оказва се, талантливият изпълнител е започнал да пее само 1 г. преди кастинга и участието му във "Феномени". "Никога не съм обръщала внимание на това, че той от много малък все се заиграваше с музикални играчки и един вид свиреше. Докато започне да се занимава сериозно с пеенето, си е тананикал разни мелодии, но като всяко дете. Един ден в училището му дошъл музикален педагог от Варна - Мила Маврова, да прослушва деца и да ги записва на пеене. "До това време Алекс ходеше на школа по рисуване, защото рисува добре. Така във втори клас го записахме, след като Маврова ни каза, че детето е изключително музикално. Само месец, след като започна да ходи на уроците по пеене, бе и първата му изява - участват в концерт в Балчик. 6 месеца по-късно бе и първото му участие в конкурс в Несебър, където спечели трето място", разказва гордата майка Бистра.

 


Последното голямо отличие в колекцията на гласовития балчиклия е първа награда от международния конкурс "Берлинска перла" през миналата година, където Алекс

 

покорява 5-членното жури

 

от специалисти от Кан, Англия и Германия с изпълнението си на "Черна овца" на "Ахат". 2013-а носи още един успех - голямата награда от конкурс в Румъния, посветен на Майкъл Джексън. Днес момчето е фен на AC/DC и на българската банда "Ахат". Споделя, че по рока се запалил, след като баща му и свако му един ден му пуснали песен на големите рокаджии AC/DC. Годината за Алекс е знаменателна и по друга причина - той е едно от талантливите деца, които печелят стипендии от фондацията на Димитър Бербатов. Чаровният тийнейджър е и сред лицата, избрани за рекламата, която вечер може да бъде видяна в ефир. "Димитър

 

Бербатов за мен е велик футболист и велик човек

 

защото помага на деца. Аз съм му изключително благодарен на него и на фондацията, че ни помага на нас", казва Алекс.


Хлапакът в малкото си свободно време, което му остава между множеството занимания - училище, уроци по математика и български език, курса по английски, плуването и уроците по пеене, обича като всички деца да играе. Сред любимите му занимания е игра на домашния плейстейшън, както и да лудува с по-малкия си брат - 9-годишния Никола. Алекс признава, че щуротиите ги мислят двамата, а повече им се кара татко, когато направят беля. Най-голямата мечта на Алекс е да стане актьор. От малък харесва филмите на големия Чаплин и дори с брат си си играели често двамата на свое нямо кино - кой най-дълго ще издържи да разговаря с другия чрез знаци, без да проронва и думичка.


"Когато се явихме на кастинга на "Феномени", аз се притеснявах много, а той просто излезе и каза: "Ще видите, аз ще бъда Питър Пан" - разказва днес с усмивка майка му. Сред заниманията му в свободното време са четенето на книги и гледането на филми, като споделя, че обича приключенските и криминалните.

 

Обичам да има екшън

 

както в книгите, така и във филмите", споделя тийнейджърът. Освен всички тези занимания Александър продължава и да рисува, когато има време. "Най-много правя портрети, които сам си ги измислям. Хората, които рисувам са различни, но никога не съм ги виждал. Просто рисувам лицата им", казва Алекс. Хлапето обича и да танцува и добавя, че понякога у дома си пуска от YouTube някое парче AC/DC. Сред любимите му спортове са футбола и баскетбола и за него най-великият баскетболен играч е Майкъл Джордан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай