Питаме Гърция за талона на колите

Питаме Гърция за талона на колите | StandartNews.com

Три ведомства си прехвърлят топката, чакаме от Атина официална среща

Въпросът за кои автомобили в Гърция изискват големия талон отново се завъртя между три министерства, без да получи категоричен отговор. "В момента се водят преговори между двете автомобилни администрации, тъй като компетентен орган са двете министерства на транспорта - на България и на Гърция". Това заяви за агенция "Фокус" генералният ни консул в Солун Васил Вълчев. "Външно министерство само поставя въпроса и оттам нататък по ведомствените канали си комуникират министерствата на транспорта. Официалната информация е, че големият талон се изисква само за лекотоварните и тежкотоварните автомобили. Не става въпрос за туристите, поне за момента. Проблемът е с автомобилите на лизинг, тъй като лизингодателите задържат големия талон в България. По гръцкото законодателство той обаче се изисква и затова се водят разговори между двете автомобилни администрации", обяснил Вълчев пред "Фокус".

"Не водим никакви преговори", обясниха от нашето транспортно министерство. "Изпратили сме писмо до гръцката автомобилна администрация, в което сме поискали да бъде насрочена официална среща за изясняване на въпроса точно за кои превозни средства техните контролни органи изискват оригинала на Свидетелството за регистрация, Част I", допълниха оттам. 

Според полученото преди седмица в ИА "Автомобилна администрация" писмо от Атина изискването да носят оригинала на т. нар. Голям талон важи за "всички". "Сега очакваме да бъде насрочена среща", заявиха от ведомството и отново посочиха, че компетентен орган по регистрацията на автомобилите у нас е само Министерството на вътрешните работи. До него също е изпратено писмо с настояване регистрацията на автомобилите да бъде приведена в съответствие с европейските изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай