Писатели, които убиват (СНИМКИ)

Кой как използва смъртта в литературата

Писатели, които убиват (СНИМКИ) | StandartNews.com

Авторите на най-обичаните романи като лица на цигарени марки

Сайтовете за мийм шеги установиха доминация над всички други източници на смешки в нета. Хуморът и лесните начини за правене на колаж се опряха рамо до рамо и вече едва ли има популярна личност, която да не е подложена на ирония в мрежата. Едни от най-новите и популярни бъзици онлайн използват колаж от кутии на цигари и човек, "който убива", чието име и снимка са вградени като марка на тютюна. Ето кои са готините попадения за четени и обичани писатели.

Джак Керуак е известен като един от най-успешните поколенчески писатели - експерт в назоваването на всичко онова, което хиляди си мислят. Глас на младите. В този смисъл доверието и култът към "По пътя" е и големият риск, поет от 60-те и завършил с краха на най-красивото и бунтарско поколение на ХХ век.

Идеята, че Селинджър убива без предупреждение идва най-вече от прословутия му разказ "Идеален ден за лов на рибка-бананка" - историята с най-неочакваното самоубийство в литературата. Авторът на "Спасителят в ръжта" е майстор на внезапната смърт.

Освен всичките си преимущества Джордж Оруел отдавна се е превърнал в опорна точка на всеки, който иска да се позове на авторитета му, когато трябва да развенчае дадена власт. Едва ли има по-престижен писател, чието име и книги моментално трепят политици с успеваемостта на силен препарат срещу хлебарки.

Айн Ранд е фундамент на Запада и капитализма точно толкова, колкото й Карл Маркс на социализма. Философията й е пропита с възторг от всеки осъзнат егоистичен акт и остро порицание към идеите на алтруизма и солидарността между хората.

Добре известно е: това, което не те убива, те прави по-силен. Все още не се е случило някой да е загинал от четенето на Ницше. Многобройни обаче са хората, които са усетили мощното му въздействие и начина, по който "Тъй рече Заратустра" облагородява мисленето.

Казват, че когато Толстой взел да привършва "Ана Каренина", влетял в стаята на жена си и извикал през сълзи: "Ана умря!" Навярно това е най-скъпата му героиня, която е завършила с трагичен финал.

Снимката на Хемингуей с ловната пушка отдавна се е превърнала в особен вид предсказание за зловещото му самоубийство. Парадокс или не, но един от пословично известните с непреклонната си воля и мъжкарска сила автор, сам слага край на живота си.

Ако има нещо, в което Паулу Куелю да е особен добър, то е методичното обработване на читателския интелект до степен, в която го занули напълно. Големият въпрос е дали любителите на едро смляната и лесна за възприемане литература са били такива, преди да го зачетат, или бразилецът си е свършил достатъчно добре работата, за да ги смъкне на по-ниско ниво.

"Някои хора разправят за мен, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в един буркан със спирт на бюрото си". Стивън Кинг отдавна се е заселил в мъгливата реалност на Морфей и вади оттам кошмар след кошмар. Убиването за него е ежедневен спорт.

Авторът на "Игра на тронове" си спечели името на най-кръвожадния писател в историята. Дж. Р. Р. Мартин изтребва героите си сръчно, безжалостно и динамично, хвърляйки феновете в истински потрес. Едни от най-любимите образи от сериала и книгите отдавна се преселиха в отвъдното, а ценителите на сагата притеснени следят кой от останалите ще ги последва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай