Пилотска грешка разбила самолета край Шумен

Окончателният доклад за инцидента от 8 септември ще е готов след месец

Пилотска грешка разбила самолета край Шумен | StandartNews.com

Шумен. Пилотска грешка е най-вероятната причина за катастрофата на четириместния пътнически самолет “Wilga”, който се разби край Шумен на 8 септември. Това каза за агенция Стандарт Нюз инспектор Стефан Петров от Специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерство на транспорта.

“Най-вероятната хипотеза е, че пилотът е допуснал грешка при управлението, но това ще бъде сигурно на 100% в по-късен етап”, заяви инспектор Стефан Петров. Според него авиаторът Борис Иванов, макар да е бил правоспособен, не е бил достатъчно опитен. “Едно е да летиш например 20 часа на година, друго е 200”, посочи специалистът.

Той бе категоричен, че инцидентът не е бил причинен от техническа неизправност. Отпада и вариантът самолетът да е попаднал във въздушна яма, тъй като е бил на малка височина. “Окончателният ни доклад по случая ще е готов след около месец”, каза още инспектор Петров и подчерта, че по принцип срокът е едногодишен.

Едномоторният самолет с четирима души на борда се разби сутринта на 8 септември, малко след като излетя от селскостопанското летище край Шумен. Машината падна от 10 метра височина, а при сблъсъка със земята най-тежко пострада 42-годишният пилот от Варна Борис Иванов. той бе приет в болница с фрактура на черепа, счупена лява ключица и десен глезен. Една от пътничките пък получи счупвания на тазобедрените кости.

В последствие стана ясно, че самолетът не е имал право да излети, а освен това липсвал и задължителният транспондер, който го свързвал с въздушния контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай