Пиете чай? Забравете за цял списък с храни

Те не е бива да се смесват с горещата напитка

Пиете чай? Забравете за цял списък с храни | StandartNews.com

Чаят и кафето, две прекрасни напитки, са се превърнали в неразделна част от ежедневието на много хора. Въпреки полезните им свойства обаче, има редица продукти, които не се препоръчва да се използват в комбинация с тях.

1. Мляко и захар

Чаша чай или кафе с мляко и захар е традиционно удоволствие, но честата консумация на такава напитка може да доведе до излишна консумация на калории. Добавеното мляко и захар значително повишават калоричното съдържание, така че трябва да обърнете внимание на тяхното количество, за да запазите полезните свойства на напитките.

2. Бисквитки

Танините, открити в чая и кафето, не са съвместими с бялото брашно, което може да причини подуване и запек. Ето защо е по-добре да ограничите консумацията на чай със сладкиши, за да избегнете проблеми с храносмилането.

3. Храна с желязо

Чаят пречи на усвояването на желязото, което прави храните, богати на този елемент, по-малко ефективни за организма. Спанак, грах, черен дроб, елда и други храни с високо съдържание на този минерал е най-добре да се консумират отделно от чай и кафе.

4. Лимон

Комбинирането на лимон с чай може не само да навреди на зъбите заради киселинността, но и да причини къркорене и подут корем. По-добре е тази комбинация да се ограничи, особено за хора с чувствителен стомах.

5. Продукти с куркума

Куркумата, въпреки че има полезни свойства, когато се комбинира с кофеин и танин в чая, може да повиши киселинността в стомаха, причинявайки киселини. Препоръчително е да ги използвате поотделно, за да избегнете негативните ефекти.

6. Продукти с нахутено брашно

Чаят и кафето, комбинирани с нахутено брашно, могат да забавят усвояването на хранителни вещества и да причинят газове. По-добре е да изберете алтернативни храни, които да комбинирате с напитките.

7. Студена храна

Комбинирането на горещи напитки със студена храна може да повиши нивата на стомашната киселина, причинявайки гадене. Препоръчително е да се спазва интервал от време между приема на топло и студено.

 

8. Мазни храни Не се препоръчва да консумирате мазни храни с горещ чай или кафе, тъй като високите температури могат да доведат до „залепване“ на мазнини по стените на стомаха.

9. Млечни продукти

Кофеинът в комбинация с млечни продукти може да забави процеса на храносмилане, а танинът пречи на усвояването на калция.

10. Лекарства

Някои компоненти на чая и кафето могат да взаимодействат с лекарства, намалявайки тяхната ефективност. Важно е да се вземат лекарства, като се вземат предвид техните взаимодействия с напитките.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай