Пет дни парно, ако спре газът

Топлофикациите минават на скъпия и замърсяващ въздуха мазут

Пет дни парно, ако спре газът | StandartNews.com

София. Ако газовата криза от януари 2009 г. се повтори, абонатите на топлофикациите у нас ще имат парно поне за първите 5 дни. За толкова време предприятията са длъжни да поддържат запаси от мазут, според нормативната уредба. Всички топлофикации, които използват за производството на топлоенергия природен газ, държат такива резерви, показа проверка на "Стандарт".

 

"Топлофикация София" ще издържи без синьо гориво минимум 5 дни, обясниха от дружеството. Освен това компанията има готовност веднага да си достави допълнителни количества мазут. Неприятното в случая е, че това гориво е доста по-скъпо от природния газ, а и замърсява много повече околната среда при изгаряне, допълват от дружеството. Във варненската топлофикация "Далкия" имат готовност за предоставяне на услуги независимо от възможните проблеми с доставките на газ чрез алтернативно гориво - дизел за отопление.

 

Същото е положението и във Враца и Бургас. Рекордьор по издръжливост без газ е "Топлофикация Велико Търново". Според зам.-шефа на дружеството инж. Красимир Игнатов то може да издържи две седмици без доставки. Това обаче ще стане на супер висока цена, понеже газът е много по-евтин от течното гориво, на което дружеството ще трябва да премине. Освен това, ако доставките на газ наистина секнат, търновската топлофикация моментално ще спре когенерацията, която покрива 50% от производството на топлоенергия и затова цената ще скочи много, обясни Игнатов. Той обаче допълни, че положението не е толкова трагично, защото двете седмици отопление са осигурени от запаса. И ако времето се запази топло, потребителите започват да подават молби за спиране на парното в началото на април.
В момента в хранилището "Чирен" има около 200 хил. куб. метра запаси от газ, които могат да покрият потреблението за срок от около месец и половина, обясниха за "Стандарт" от "Булгартрансгаз".

 

Според изискванията на европейското и родното законодателство в "Булгартрансгаз" имат разработен План за действие при извънредни ситуации. Съществува възможност за посрещане на нуждите от газ от местния добив от малките находища в Черно море. По данни за 2013 г. те обезпечават около 10% от потреблението в страната. Друга алтернатива е газопроводът, по който в момента България транзитира руски газ към Гърция. От 1 януари т.г. в изпълнение на Регламент (ЕО) 994/2010 тръбата има техническа възможност за осигуряване на постоянен поток на синьо гориво към България. На този газопровод се разчита и от властта, стана ясно след среща по повод евентуалните проблеми с доставките, проведена при министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

 

"Видахим" спира без донбаските въглища


Ако затворят границата, както става при война, ще бъдем принудени да спрем работа. Това каза за "Стандарт" Севдалина Димитрова, председател на съвета на директорите на "Видахим". ТЕЦ-ът на дружеството работи само с украински въглища. В момента имат запаси за 2 месеца. Доставяме от Донбаските мини, но и от други места в Украйна, обясни Димитрова. Въглищата за Видин се товарят на пристанището в Измаил, което е държавно. Досега нямахме пречки, притесняваше ни само Дунав. Когато нивото му падне, доставяме въглищата до Варна и от там с жп транспорт до Видин. "Видахим" купува и каучук от Украйна за производството на автомобилни гуми. Доставките ни бяха редовни, но сега сме принудени да се запасяваме за месеци напред. Неизвестността ни плаши, възможно е там да започнат военни действия и пристанището да бъде затворено. Възможно е и предприятията за производството на каучук също да бъдат затворени. Запасяването обаче е временно решение, подчерта Димитрова.

 

Тя сподели, че партньорите им от Украйна са преживели какво ли не - ходиха на протести, но не прекъснаха нито за час товаренето на въглищата и каучука.

 

Торовите заводи без алтернатива


"В България никой няма запаси от газ. Затова спре ли кранчето за доставки през Украйна, спираме работа и ние", коментира изпълнителният директор на "Неохим" инж. Васил Грънчаров. По думите му има реална възможност да се повтори ситуацията от януари 2009 г. При необходими около 50 хил. кубика на час тогава бяхме останали с доставки по 3000, които стигаха само колкото да не замръзнат инсталациите. Без руския газ спира не само "Агрополихим", но и цялата държава, потвърди изпълнителният директор инж. Христо Петров. През зимните месеци до 15 април е пикът в работата на завода, който прави най-добрата си реализация за предсеитбено наторяване и подхранване на културите. "Получихме няколко запитвания от членове дали имаме данни за евентуални проблеми с доставките на газ", заяви пред "Стандарт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Заводите са получили отговор, че засега такива данни няма и експертите не съобщават за подобни рискове. Лично Стаменов обаче изпитва определени притеснения за бъдещата ситуация.

 

Натовариха с коли ферибота за Поти

 

Фериботът "Героите на Одеса" отплава от Варна за Поти на 3 март. Той е пълен с леки и тежки автомобили, поръчани от азербайджанци, арменци и грузинци и купени от Европа. След това потегля за Иличовск, натоварен с грузинската минерална вода "Боржоне", със зеленчуци и със спиртни напитки. "Героите на Севастопол" е тръгнал в понеделник сутринта от Поти за Иличовск. Неговият маршрут от и за Варна минава през Турция. Няма проблеми с плаването на двата ферибота за Украйна. В непрекъсната връзка сме с агенти и клиенти, всичко е спокойно с товарите и графика, увери шефът на фериботното предприятие Иван Вълчев. "Героите на Одеса" трябва да пристигне в Поти на 6 март.

 

Екшънът в Киев оскъпи пшеницата


Брокерите започнаха наддаване за зърното от реколта 2015 г.

 

Цената на пшеницата и ситуацията в Украйна са като скачени съдове. След като руските войски нагазиха в Крим, житото от черноморския регион поскъпна с 5%. На следващия ден отбеляза слабо отстъпление, но и до момента борсите се колебаят по отношение на цената. Така от понеделник насам пшеницата първо скочи с близо 5 на сто до ниво от 6,44 долара за бушел, за да мръдне леко надолу до текущите около 6,24 долара. В рамките на вчерашния ден цените се движеха хаотично в посока нагоре и надолу, показва справка на "Стандарт". За трайно поскъпване в момента не може да се говори, това зависи от бъдещото развитие на конфликта между Украйна и Русия, коментираха българските зърнопроизводители. Нормално е обаче, ако конфликтът продължи, това да се отрази и на цената на житото от следващата реколта, допълват стопаните. Думите им се потвърждават и от фючърсите за жито за 2015 г. Брокерите започнаха да наддават за следващата реколта, като предложенията са за около 6,55 долара за бушел, тоест доста по-високи от настоящите. Основната причина за очакваното поскъпване на пшеницата е обезценяването на валутите на Украйна и Русия. Ако тази тенденция продължи, ще доведе до невъзможност на фермерите там да засеят същите количества зърно през есента, коментират експерти, цитирани от CNBC. Това ще повлияе на търговията в световен мащаб, защото двете държави произвеждат 17% от цялото количество зърно, предназначено за износ. Политическите проблеми в Украйна засега се отразяват по-слабо върху цената на царевицата, но и тя отбелязва ръст от около 4,4% от понеделник насам.

 

Обменяме стоки за 1 млрд. долара


България е най-големият търговско-икономически партньор на Киев в Балканския регион, съобщиха от украинското посолство. През 2013 г. двустранният търговски стокообмен възлиза на 952 млн. долара, което е и ръст с 4.2% спрямо 2012 г. Реално вносът от Украйна в България е около 2 пъти по-голям спрямо изнесените български стоки.

 

Съотношението през 2013 г. е 636,65 млн. долара към 315,35 млн. долара. По данни на Държавната статистическа комисия на Украйна към 1 юли 2013 г. делът на българските инвестиции в украинската икономика възлиза на 24,7 млн. долара (7% ръст в сравнение със същия период на 2012 г.). Но официалните данни не отразяват реалното положение,защото по-голямата част от инвестициите между българските и украинските компании се извършват чрез трети страни.

 

Сред най-новите БГ инвестиции е откритият от "Приста Ойл" през октомври 2013 г. в град Бородянка (Киевска област) завод за преработка на обработени промишлени масла.

 

Малката Москва у нас обедня с 20%


Кризата в Украйна удари сериозно по джоба руската диаспора край морето. За броени дни над 5000 братушки, които живеят в Бургаска област, загубиха 20% от спестяванията си. Ударът дойде от девалвацията на руската рубла. Макар че живеят от години в България, повечето руснаци по навик държат парите си в родна валута. В последните дни те обаче масово са започнали да обръщат авоарите си в евро и английски лири. "Имат голям интерес и към швейцарските франкове. Такава валута обаче ние нямаме в кеш, банките също. Само 1-2 банки обръщат в швейцарски франкове, но само на спестовен влог, т.е. клиентът, който обмени парите, не може да получи швейцарски франкове, макар че в сметката му ги има. Когато пожелае да тегли, трябва да посочи друга валута. Затова повечето рускоговорещи обръщат рублите в евро или в паунди", коментира собственик на сарафско бюро в Поморие.

 

Кризата в Украйна със сигурност ще засегне и пазара на недвижимите имоти край морето, но все още не е ясно с какъв знак. Брокерите са разделени на две мнения. Повечето очакват да има тотален срив в пазара. Те смятат, че заради кризата в Украйна и обезценените спестявания руснаците рязко ще спрат да купуват жилища и ще пазят парите си за черни дни. Други брокери пък смятат, че ще се случи точно обратното. Тяхната версия е, че изплашени от девалвацията, руснаците ще инвестират всичките си спестявания в апартаменти у нас. Агенциите за недвижими имоти тръпнат в очакване дали ще има раздвижване на пазара или напротив, той ще замре окончателно.

 

Йовчев: Възможни са проблеми с "Нефтохим" и "Южен поток"


Евентуално задълбочаване на кризата в Украйна може да докара забавяне на "Южен поток", проблеми с доставките за "ЛУКОЙЛ Нефтохим" и с отработилото гориво от АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. "При едно такова развитие на ситуацията за някои от големите инфраструктурни проекти като "Южен поток" има риск да се затрудни тяхната реализация", заяви той.

 

Горивото за АЕЦ може да лети със самолет


Събитията в Украйна няма по никакъв начин да попречат на снабдяването със свежо ядрено гориво на АЕЦ "Козлодуй", нито пък на транспорта на отработеното, заяви изпълнителният директор Иван Генов. Задължението за доставката му, според договора, е изцяло на производителя - руската фирма "ТВЕЛ". Обичайно "ТВЕЛ" транспортира горивото с влак до украинското пристанище Рени. От там то пътува с баржа по Дунав до Първа атомна. Но има вариант при извънредни обстоятелства касетите да долетят от Русия със самолет, твърди Генов. Тази алтернатива вече е изпробвана. Засега обаче доставката по въздух не е на дневен ред. V и VI блок на централата нямат нужда от зареждане с гориво до края на годината. С наличното дори могат да издържат до следващата пролет, категоричен е атомният шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай