Песимизмът си отива, готови сме да харчим

Песимизмът си отива, готови сме да харчим | StandartNews.com

Песимизмът на българите намалява през януари, а наред с това готовността да се харчат пари расте. През януари 2015 г. общият показател на доверие на потребителите се увеличава с 4.8 пункта спрямо октомври 2014 г., обявиха от НСИ.
Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение. В сравнение с октомври 2014 г. се наблюдава и намаление на песимизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца и в очакванията им за следващите 12 месеца.

Потребителите продължават да считат, че през последната година има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо. Същевременно и инфлационните им очаквания за настоящата година са по-умерени в сравнение с мненията, изразени преди три месеца. По отношение на безработицата през следващите 12 месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление. Последната анкета отчита и леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Малко по-позитивна е и нагласата на хората по отношение на извършването на разходи за "покупка на кола" през следващите 12 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай