Пазим в каталог културното наследство

Ценностите, обект на престъпление, влизат в централизирана информационна система

Пазим в каталог културното наследство  | StandartNews.com

София. Култерните ценности, обект на престъпление, влизат в централизирана информационна система. Това предвижда проектът "Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпленията, свързани с културното наследство на Република България”. Той ще бъде открит утре от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Проектът, с продължителност 18 месеца, е финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност 376 718 лева. Бенифициент по него е Главна дирекция "Национална полиция". Международен партньор е Специализираното звено на карабинерите за защита на културното наследство на Италия, а национален – Министерството на културата на Република България.

На церемонията ще присъстват министър Вежди Рашидов, представители на Посолството на Република Италия, прокуратурата, на браншовите организации на колекционерите и търговците на културни ценности и други.

Основната цел на проекта е създаването на централизирана информационна система, в която културните ценности, обект на престъпление, да се въвеждат в организиран каталожен вид в съответната специализирана база данни. Предвижда се провеждането на обучение на полицейски служители от всички нива в структурите на МВР, работещи по линия на противодействие на престъпления свързани с културно исторически ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай